Hedef 2 trilyon dolarlık Dünya Helal Turizm pazarı

Türkiye 10 trilyon dolara yaklaşan dünya helal pazarı ve bunun içinde yer alan, 2 trilyon dolara doğru giden Dünya Helal Turizm pazarındaki payını artırmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

'Dünya Aşçılar Şampiyonası', 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı kapsamında 24-27 Kasım tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlendi.

Yarışmada 40 farklı ülkeden aralarında ünlü şeflerin de olduğu 200 uluslararası şef yer aldı. Türkiye'nin 60 ilinden yaklaşık 2000 şef ve aşçılık okulu öğrencileriyle öğretim görevlileri de yarışmada hünerlerini gösterdiler.

Turizm Helal Sertifikası geliyor

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (Taşpakon)  Başkanı Öner Çulfaz, Dünya helal pazarının 10 trilyon dolara yaklaştığını ve bunun içinde yer alan Dünya Helal Turizm pazarının ise 2 trilyon dolara doğru gittiğini belirtti. Ülke olarak bu pazardan 400-500 milyon dolarlık bir beklenti olduğunun altını çizen Çulfaz,yakında çıkacak ve dünya genelinde geçerli olacak 'Turizm Sektörü  Helal Sertifikası'nda yiyecek içecek ve sunumun büyük önem taşıyacağını, Türkiye’nin pazardan gitgide daha çok gelir elde etmek üzere çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.

Dünya Aşçılar Yarışmasının gördüğü büyük ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (Taşpakon)  Başkanı Öner Çulfaz, ülkemizin gastronomi yönünden büyük bir çeşitlilik ve zenginlik barındırdığını, bunu tüm dünyaya göstermeyi hedeflediklerini vurguladı.

Ülkelerde Türkiye ilk üçte

Dünya Şampiyonası Ülkeler Yarışıyor bölümünde birinciliği Özbekistan, ikinciliği Moldova, üçüncülüğü Türkiye ve Suudi Arabistan paylaştı. Yarışma kapalı kutu şeklinde menünün son anda yarışmacılara aktarıldığı konseptte gerçekleştirildi.

Gençlerin desteklendiği ‘Okullar Yarışıyor’da ise 90’a yakın okul büyük bir heyecanla en güzel tatları yaparak kupaları kapmak için karşılaştılar. Değerlendirilme yapılırken ekip ruhuna, ekip olarak uyuma ve başarıya önem verildi.

Gençler en leziz tatları sundu

Lise kategorisinde birincilik kupası Bolu Mengen Aşçılık Lisesi’nin oldu. İkinciliği Ahmet San Gezici Lisesi, üçüncülüğü Mithat Paşa Meslek Lisesi kazandı.

Üniversitelerde Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu birinciliği göğüslerken, ikinciliği Malezyada bulunan MSU üniversitesi kazandı. Üçüncü ise Haliç üniversitesi oldu.

Dört gün boyunca çiğ köfte, baklava, tokmak köfte yapımı, lezzet sokağı şovları gibi farklı sunumlar ve oturumların yapıldığı etkinliklerde, birincinin yanı sıra bir de 'Klasman Kupası'nın verildiği yarışmalar gerçekleştirildi. Büyük kupa olarak tanımlanan Klasman Kupası’nın ödül töreninde Senegal Ticaret Bakanı da hazır bulundu.

Jüri altısı yabancı, ikisi Türk toplam sekiz otoriteden oluştu. Bir de saha jürisi vardı.

Uluslararası arenaya taşınan yarışmanın bundan sonra da gelenekselleşecek bir şampiyona haline getirilmesi amaçlanıyor.

 

Dünya Aşçılık Klasman kupası Moldova’ya gitti

Fuarda dört gün boyunca süren Dünya Aşçılık Şampiyonası dünkü ödül töreninin ardından bugünde klasman kupasıyla sona erdi. Klasman kupasında gösterdikleri performanstan, katılımındaki davranışlarından dolayı Moldova’ya gitti. Kupayı bizzat Senegal Ticaret Bakanı kendisine verdi. Aynı zamanda bugün yarışmada olan özel çocuklar, plaketlerini Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı ve Discovery Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete’nin ellerinden aldılar.

 

 

 

 

Kategoriler
    Güncel Yazılar