AŞK’tan doğdan restoran…

2010 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne de alınan binlerce yıllık Meksika mutfağının Türkiye’deki gerçek temsilcisi Ranchero, yeni açılan Atakule Şubesi’nde Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard Casaubón’u ağırladı.

Türk & Meksikalı bir aile tarafından işletilen Ranchero’nun Türkiye’deki başarısının Meksika’da da konuşulduğunu söyleyen Bakan, Meksika yemeklerini Türkiye’de başarıyla tanıtıp, iki ülke arasında bir kültür köprüsü oluşturmasından dolayı mekanın işletmecilerinden Selma (Patricia) González Tanyeri’ye teşekkür etti.

İstanbul ve Ankara’da toplam 7 şubesiyle hizmet veren Ranchero, çok önemli bir ismi ağırladı. Resmi görüşmeler için Ankara’da bulunan Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard Casaubón, elde ettiği başarıyla kendi ülkesinde de adını sıkça duyduğu Ranchero’yu ziyaret etti. Mekanın Meksika kökenli işletmecisi Patricia Selma González Tanyeri ve çocukları Faruk Tanyeri González ile Nilüfer Tanyeri González’in ağırladığı Bakan ve beraberindekiler, gerçek Meksika yemeklerini Türkiye’de deneyimledi.

Tattıkları yemekleri çok başarılı bulan Meksika Dışişleri Bakanı, Meksika mutfağını ve kültürünü hem Türkiye’nin ve Avrupa’nın cazibe merkezi İstanbul’da hem de Başkent Ankara’da başarıyla temsil etmelerinden ötürü Ranchero’ya teşekkürlerini iletti. Ranchero ziyaretinde Bakan’a, Meksika’nın Ankara Büyükelçisi José Luis Martinez Y Hernández de eşlik etti.

AŞK’tan doğdan restoran…

Şehrin Meksikalısı Ranchero’nun ilginç ve farklı bir kuruluş hikayesi bulunuyor. Mekanın şu andaki işletmecisi olan Rıza Tanyeri, 70’li yılların sonunda dil eğitimi için gittiği Londra’da Meksikalı aşkı gider. Müstakbel eşi Patricia Gonzalez de aynı dönemde Meksika’dan Londra’ya dil eğitimine gelir. Orada tanışıp birbirlerine aşık olurlar ve Meksika’da evlenirler. Sonrasında Türkiye’ye gelip Kozlu’ya yerleşirler. Patirica hanım, o dönem Türkiye’nin ilk ve tek Meksikalı gelinidir. Türkiye’de Selma adını alır. Uzunca bir süre Zonguldak Kozlu’da yaşarlar. Fatih, Faruk ve Nilüfer isimli üç çocukları olur. 1989’da İstanbul’a taşınırlar. Rıza Bey, o dönem inşaat malzemeleri satışı ile ilgilenir.  Buna rağmen mutfak ve yemek konusuna hep özel bir ilgisi vardır.  Eşi, Selma Patricia hanımın evde yaptığı Meksika yemekleri ise kısa zaman sonra eve gelen misafirlerin ve akrabaların arasında ünlenir, geniş bir müdavim kitlesi oluşur.  Çevredekilerin “bu lezzetleri her zaman tatmak isteriz, bir yer açsanıza” ısrarı sonrası Meksika’da restoran işletmecisi akrabalarının da danışmanlığı ile 2005 yılı Mayıs ayında Suadiye’de ilk restoranlarını açarlar ve adını Meksika yerlisi anlamına gelen RANCHERO koyarlar. Böylelikle “Türk & Meksikalı aşkından bir restoran doğar”.

Kökü Aztek ve Mayalara uzanan binlerce yıllık mutfak kültürünü İstanbullularla buluşturan Ranchero’nun müdavimleri arttıkça, bu defa neden Avrupa Yakası’nda yoksunuz soruları gelmeye başlar. Ranchero’nun kuruluşunun 5.yıl dönümünde 2010 yılı yazında bu defa ikinci şubelerini de Nişantaşı Reasürans Çarşısında açarlar. 2018’de Suadiye’deki yeni yerine taşınan Ranchero, aynı yıl Watergarden’da 3. Şubesini açar. Gerçek Meksika lezzetlerinin ünü tüm ülkeye ulaşan mekan, 2020 yılında İstanbul dışındaki ilk şubesini ise Başkent’teki Maidan Alışveriş Merkezi’nde açar. Son olarak önce Nişantaşı şubesini yenileyen, ardından İstanbul’da Fişekhane, Ankara’da One Tower Avm ve Atakule açılışlarıyla birlikte toplam şube sayısını 7’ye çıkaran Ranchero’yu, Rıza Bey, çocukları Faruk ve Fatih Gonzalez Tanyeri ile birlikte işletiyor. Mekanın tüm dekorasyon tasarımlarını ailenin iç mimar kızları Nilüfer Tanyeri Gonzalez yapıyor.

Meksika kültürünü İstanbul’a taşıyor

Ranchero, Meksika yemeklerini ve kültürünü, İstanbullularla tanıştıran bir mekan. Sadece binlerce yıllık Meksika mutfağından orjinal yemekler sunmakla kalmıyor, dekorasyonundan çaldıkları müziklere kadar da Meksika esintilerini yansıtmaya çalışıyor.  Farklı tatlar denemek isteyen, Meksika yemeğine ilgi duyan, kısacası yemek yemeği seven herkes, hedef kitleleri. Mönülerinde kırmızı et, tavuk eti ve deniz mahsulleri ile vegan yemekler ve çocuk mönüleri var. Dolayısıyla 7’den 70’e herkese ve her beğeniye uygun zengin seçenekler sunuyorlar.

Orijinal lezzetler

Ranchero’nun oldukça zengin bir yiyecek ve içecek mönüsü bulunuyor. Başlangıçlar, Salatalar, Meksika spesiyalleri, Ranchero spesiyalleri, tatlılar, margaritalar ve özel kokteyller… Sundukları tüm lezzetler gerçek Meksika yemekleri ve orijinal tarifler. Genelde kırmızı et ağırlıklı.  Meksika mutfağı acılarıyla ünlüdür. Mönülerinde acı konunusa dikkat ediyorlar. Herkesin yiyebilmesi için tercihe göre acı olmayan, az acılı veya çok acılı yemek seçeneklerinin hepsini sunuyorlar. Bununla birlikte kullandıkları tüm sosları (yaklaşık 40 civarı sos bulunuyor) günlük olarak kendileri hazırlıyor. Dışarıdan hiçbir hazır sos kullanmıyorlar. Yine yemeklerde kullanılan mısır cipsi nachoslar ile tortilla ekmekleri de Meksika’dan getirilen özel makinelerde hazırlanıp, günlük, taze olarak servis ediliyor.

Gerçek Meksikalı

Ranchero’nun en özel ve farklı tarafı gerçek Meksikalıların elinden çıkan gerçek Meksika lezzetlerini sunan bir mekan olması. Meksika yemeğini Meksika’da tatmış, denemiş, oradan gelen misafirlerimizin ortak görüşü, orada yediklerinin aynısını hatta daha güzelini burada tattıkları yönünde. Margaritalar, Meksika’dan getirdikleri özel kaktüs figürlü cam bardaklarda servis ediliyor. Ranchero’nun şubelerini Meksika’dan getirdikleri Azteca takvimi, yerel şapkalar gibi unsurlar süslüyor. Hatta, molcajete isimli yemeğin servis edildiği 3-4 kiloluk volkanik taşlar bile Meksika’dan özel olarak getiriliyor.

 

RANCHERO Hakkında: Dilimizde “Meksika yerlisi” anlamına gelen RANCHERO, Tanyeri ve Gonzalez ailesi tarafından işletiliyor. Meksika’dan Türkiye’ye uzanan tutkulu bir aşk hikayesinden doğan mekan,  kökleri Aztek ve Mayalara uzanan binlerce yıllık Meksika mutfağının orjinal lezzetlerini İstanbullularla tanıştırmak üzere ilk restoranını 2005 yılında Suadiye’de açtı ve kısa sürede lezzet müdavimlerinin vazgeçemediği buluşma noktası haline geldi. Meksika lezzetlerini Avrupa Yakası’na da taşımaya karar veren Ranchero,  kuruluşunun 5. yıldönümünde ikinci restoranını Nişantaşı Reasürans Çarşısı’nda hizmete aldı. Suadiye’ye gelen misafirlerini daha geniş ve rahat bir ortamda ağırlamak üzere 2016 yılında Cadde’deki yeni yerine geçen RANCHERO, sevgiyle büyümesini sürdürüyor. Şehrin en iyisi Meksikalısı, bu sıcak ülkenin renkli kültürünü, sıcak ambiyansını ve muhteşem tatlarını Anadolu Yakası’nın en popüler yeme & içme ve eğlence merkezi Watergarden’a ve ardından Büyükyalı Fişekhane’ye taşırken, İstanbul dışındaki ilk şubesini ise Ankara Maidan’da açtı. Başkentilleri gerçek Meksika yemekleriyle tanıştıran mekan, One Tower Avm ve Atakule şubeleriyle Ankara’da artık üç noktada birden hizmet veriyor.   

Kategoriler
    Güncel Yazılar