Dünyanın sayılı mavi tur rotalarından biri olan Göcek Körfezi’nin doğa ve deniz yaşamını korumak amacıyla kurulan Dalaman Kültür, Sanat ve Doğa Derneği (DAKSADER) , Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında “Çevre Dostu Tekne ve Yat Kullanımı” projesi için 31 bin 620 TL destek almaya hak kazandı.

20 Videoda Nasıl Çevre Dostu Tekne ve Yat Kullanılır Aktarılacak

Proje ile çevre dostu tekne ve yat kullanımını anlatan 20 adet video hazırlanacak. Bu videolarda insan hakkı olarak çevre hakkının anlamından doğa ve biyolojik çeşitlilik koruma kavramına, denizlerdeki biyolojik çeşitlilikten deniz ekosisteminin sağladığı faydalara, teknelerde atık tiplerinden bu atıkların kontrol altına alınması ve geri dönüşüm yöntemlerine, teknelerde zımparalama, tekne boyama, zehirli boyalar ve yağ sızıntılarından doğa dostu yöntemlere, kullanılan malzemelerin zararları ile doğaya uyumlu temizlik malzemelerinin nasıl seçileceğinden materyale göre doğaya uyumlu alternatif temizleyici hazırlanması yöntemlerine, doğru demirleme yöntemlerinden özel çevre koruma bölgelerinde şamandıraların bulunduğu bölge bilgilerine, kirletme yasağı, bertaraf etme yükümlülüğü ve cezalardan deniz kirliliği ile ilgili şikâyetlerin ihbarına, deniz canlılarına rahatsızlık verilmesi ve zararlarından mesafe koruma vb. dikkat edilecek hususlardan teknelerde hızın ekosisteme zararı ve uygun hız limitinden gürültü kirliliğinin zararlarına ve yakıt çeşitlerinden teknelerde yenilenebilir enerjiye kadar birçok konuda bilgilendirme yapılacak.

Videolar, sosyal medya hesaplarının yanı sıra yat kiralama acentelerine ulaştırılmak üzere TÜRSAB Muğla Temsilciliği’ne, marinalarla paylaşım yapılması adına Deniz Turizmi Birliği Derneği’ne, bunların yanı sıra TURMEPA, Türkiye Yat Kaptanları Derneği, Mavi Bayrak Türkiye-Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ve konsolosluklarla paylaşılacak.

Sivil Düşün, Neler Yapıyor?

Bir Avrupa Birliği programı olan Sivil Düşün, Türkiye’deki sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin küçük ölçekli veya kısa dönem hak odaklı çalışmalarına ayni katkı ve uzmanlık desteği veriyor.

DAKSADER, Neler Yapıyor?

Dalaman Kültür, Sanat ve Doğa Derneği (DAKSADER) deniz faunasının ve mevcut hayvan nesillerinin korunması, çevredeki orman yangınlarının doğal hayata etkileri, koylara temiz su götürülmesi ve denizdeki çöp sorunu başlıklarında bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştiriyor.

Kategoriler
    Güncel Yazılar