Hedef kadın istihdamını % 50’nin üzerine çıkarmak

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Ülkemizde kadınların işgücüne katılımını ve fırsat eşitliğini sağlamak en önemli hedeflerimizden biri” dedi. Yönetimindeki kadın sayısıyla dikkat çeken Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çevrimiçi olarak düzenlediği ‘Kadınların Turizm Sektöründeki Rolü ve Turizmde Fırsat Eşitliği’ konulu panel gerçekleşti. Panelin açılışında konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, ülkemizin iddialı kalkınma hedeflerine ulaşabilmesinin kadınlarımızın ekonomik ve toplumsal hayat içinde daha fazla yer alması ile doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, “Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı son yıllarda artarak yüzde 34’e ulaştı. 2023’e kadar hedefimiz yüzde 41’i yakalayabilmek. Bu amaçla devletimizin tüm kademelerinde çok sayıda çalışma devam ediyor” dedi. Yavuz, turizmin kadınlara hem işveren hem de çalışan olarak diğer sektörlere göre çok daha fazla fırsat sunduğunu kaydetti.

Eresin: Esnek çalışma ile yüzde 20 artar

Handan Boyce Danışmanlık Kurucusu ve MPI Türkiye Kurucu Başkanı Handan Boyce’un moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan TÜROB Başkanı Müberra Eresin ise, kadınların dünyada turizmdeki işgücünün yüzde 54'ünü oluşturduğuna işaret etti. Eresin, şunları söyledi: “Türkiye’de turizmde bu oran yüzde 33. Turizmdeki istihdamın en büyük bölümünü oluşturan konaklamada kadınların oranı yüzde 35.6. Hedefimiz bu oranı yüzde 50’nin üzerine çıkarmak. Konaklama sektöründe kadınlar yönetim pozisyonlarının yüzde 40'ından azını, genel yönetim rollerinin yüzde 20'sinden azını ve yönetim kurulu pozisyonlarının yüzde 8'inden daha azını elinde tutuyorlar. Kadın istihdamı yüksek olmasına rağmen, istihdam alanları çoğunlukla alt kademelerde. Dahası, kadınların ortalama ücreti erkeklerden daha düşük. Ulusal düzeyde, cinsiyete duyarlı ve eşitlikçi politikalar etkin bir şekilde uygulandıklarında, turizm sektöründe kadınların ekonomik güçlenmesi dolayısıyla sektörel güçlenme sağlanacaktır.”

Eresin, esnek çalışma sistemiyle ilgili gereken yasal düzenlemelerin yapılması halinde sektördeki kadın istihdamının yüzde 20 artacağını vurguladı. Eresin, 31 Mart itibariyle sona erecek olan kısa çalışma ödeneğine de değinerek, bu uygulamanın turizmde uzatılması gerektiğini, uzatılmaması durumunda en fazla zararı kadın çalışanların görme riskinin yüksek olduğuna işaret etti. 

NG Dekor ve NG Lojistik’te örnek çalışma

TÜROB Başkan Yardımcısı ve NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür de paneldeki konuşmasında, “Kadınların yapamayacağı bir iş yok. Yeter ki istesinler ve kadınlara fırsat tanınsın” dedi. Gür, grup bünyesindeki NG Dekor ve NG Lojistik fabrikalarında örnek bir çalışmaya imza attıklarına, bu fabrikaların teknik personelden yönetime, muhasebeden forklift operatörüne 287 kişilik tüm personelinin kadınlardan oluştuğuna dikkat çekti. Turizmde erkek egemen alanların bulunduğunu belirten Gür, “Bu alanlarda kadınlar neden daha az, bunu irdelememiz lazım” dedi.

Yallagöz: Kadınlar fark yaratıyor

TÜROB Başkan Yardımcısı ve Yaşmak Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yallagöz ise kendi işletmesinden örnek vererek, kadınların ağırlıklı olduğu departmanlarda daha yüksek müşteri memnuniyeti sağlandığına dikkat çekti. “Turizmde kadın gücüne ihtiyaç var” diyen Yallagöz, “Kadın istihdamı maalesef pek de arzu edilen seviyede değil” şeklinde konuştu.

Hilton’da üst kademelerde dikkat çeken yükseliş

TÜROB Başkan Yardımcısı ve Hilton Worldwide Türkiye Bölge Müdürü Armin Zerunyan da Hilton Grubu olarak globaldeki tüm uygulamaları Türkiye’ye de taşıdıklarını belirterek, “Bu konuda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Sözgelimi direktörlük gibi eğitim seviyesinin yüksek olduğu daha üst kademe pozisyonlarda kadın çalışan oranımız Türkiye’de otellerimizde yüzde 60-65 arasında. Genel itibariyle Türkiye’de kadın çalışan oranımız ise yüzde 35 civarında. Geleneksel olarak erkek egemen olarak nitelenebilecek teknik veya güvenlik gibi bazı bölümlerde de kadın yöneticilerimiz olmaya başladı. Bu durumu ilerisi için umut verici buluyoruz. Hedefimiz genel olarak kadın çalışan oranımızı yüzde 50’ye yükseltmek” diye konuştu. Şirket dışında da kadınlara destek programlarını hayata geçirdiklerini dile getiren Zerunyan, ‘Yerel Mutfak Global Lezzet’ projesiyle çeşitli illerde kooperatifler ile işbirliği yaparak, kadınların yaptığı üretimleri mutfaklarında değerlendirdiklerini kaydetti.

Accor’dan şiddet mağduru kadınlara mesleki eğitim

TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi ve Accor Otelleri Türkiye Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Orkun Petekçi ise Accor Grubu’nun BM’in ‘He for She’ kampanyasının yaygınlaştırılması için anlaşma yaptığı 10 global şirketten biri olduğunu hatırlatarak, “Bulunduğumuz her yerde bu projenin tanınması ve yayılması için çalışmalar yapıyoruz” dedi. Petekçi, özellikle Türkiye’deki otellerinde şiddet mağduru kadınlara eğitim seviyeleri farketmeksizin mesleki eğitim verdikleri bir programın uygulamada olduğunu ifade etti. 

Dedeman: Her alanda gerçek eşitlik

TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi ve Dedeman Hotels&Resorts Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Banu Dedeman da gerçek anlamda kadın-erkek eşitliğini sağlayabilmek için üst yönetim kademelerinde de eşitlik sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Yönetim kurullarında kadın sayısı yüksek olan şirketlerin performanları ve etik itibarı daha yüksek, yolsuzluk oranları daha düşük. Kadın çalışan sayısının yüksek olması şirket kârlılıklarını olumlu yönde etkiliyor” dedi.

 

Panel linki:

https://www.youtube.com/watch?v=5YrfTd-m4go

Kategoriler
    Güncel Yazılar