Bariton sesi ve klasikten caza, müzikallerden pop müziğe kadar farklı tür ve dillerdeki repertuvarıyla müzikseverlere dünya müziğinin kapılarını aralayan Barbaros, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera Şan Bölümü'nde aldığı eğitim ve klasik müzik geçmişinin verdiği güçle İtalyan tenor Alessandro Safina, Ferhat Göçer ve İtalyan tenor Patrizio Buanne ile aynı sahneyi paylaşırken, yorumculuktaki başarısının yanında teatral yeteneğini de gösterdiği müzikallerde başrol oynadı. 2019’da şef Oğuzhan Kavruk yönetimindeki Symphonic Project ile 20. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin açılış konserini gerçekleştiren sanatçı, Orkestra şefi Orhan Şallıel’in “Kültür Köprüleri” projesinde de konuk solist olarak yer aldı. Sertab Erener konserinde “Phantom of the Opera” müzikalinden 3 eserde sanatçıyla yaptığı düette tenor partisini seslendiren Barbaros, pop müzikteki başarısını da şu ana kadar yayınladığı 2 albüm ve 5 tekli çalışmaları ile gösterdi. Barbaros Türkçe dışında Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca’ya ek olarak Portekizce, İspanyolca, Arapça ve Rusça şarkılardan oluşan bir repertuvar seslendiriyor.
Viyana Konservatuarı ve Viyana Müzik Akademisi mezunu klasik ve caz müzik piyanisti, besteci Tuluğ Tırpan’ın senfonileri, oratoryosu, konçertoları ve oda orkestrası eserleri klasik müzikte kendini müzikle ifade ediş biçiminin sadece bir kısmı. Avusturya’da sergilenmiş müzikalleri, Türkiye’de yaptığı film ve tiyatro müzikleri ile yayınlanmış 3 caz albümü ile Tuluğ Tırpan’ın müziği, Anadolu’yu Balkanlar’a ve batıya bağlayan bir köprü olarak tanımlanıyor. Dünyanın en önemli festivallerinde performanslar sergileyen ve eserleri yine dünyaca ünlü birçok orkestra tarafından seslendirilen sanatçının müziğinin temel taşları, Türkiye ve Balkanlar halk müziğinin gücü ve hüznü, Sufi müziğinin maneviyatı, Avrupa klasik müzik geleneği, Amerikan cazı ve müzikallerini barındırıyor. Tuluğ Tırpan hangi türe yoğunlaşırsa yoğunlaşsın, bilgi ve zarafetle bezeli müziğiyle, içsel yolculuğuna çıkma gücünü müzikte bulan, orada keşfettikleriyle de dış dünyaya uzananlara çok şey sunuyor.
4. Bodrum Caz Festivali
Caz Derneği tarafından düzenlenen Bodrum Caz Festivali dördüncü yılında yine 1- 9 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleşiyor. 2020 yılında yaşadığımız Covid-19 pandemisi dolayısıyla programda sosyal mesafe kurallarına yönelik birçok düzenleme de yapıldı. Festivalin teması sosyal mesafeye dikkat çekmek için Duo / İkili Projeler olarak belirlendi.
Festivalde Bodrum Kalesi, Dibeklihan ve Erkan Oğur Müzik Okulu gibi mekanlarda festivale özel hazırlanmış projeler yer alacak. Etkinlik ücretleri 25 TL ile 75 TL arasında değişiyor. Biletler Biletix sitesinden alınabiliyor. Festival boyunca T.C.Kültür Bakanlığı’nın ve ilgili bakanlıkların yayımladıkları genelgelere uygun olarak gerekli tüm önlemler alınıyor. Hem sahnede hem de seyirci alanlarında, gerekli mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak konserler gerçekleştirilecek.
Festival, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü katkılarıyla, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü, İsrail Büyükelçiliği, Europe Jazz Network kurumsal destekleriyle gerçekleşiyor. Kale Konserlerine Renault MAIS destek verirken TURMAKS da bir konserin sponsorluğunu yapıyor. Dibeklihan, TAV Passport, Bodfad, StratejiCo, Era Research, The Nature Love, Idecon, Asil Fırın, Sysyphos Otel, festivale çeşitli destekler veren kuruluşlar arasında yer alıyor.
Festival, Basın Sponsorları olarak T24, KentTV, Cazkolik, Jazz Dergisi, Artajanda Bodrum, Bodrum’da Yaşam destekleri ile gerçekleştiriliyor.
BARBAROS Hakkında
Barbaros Büyükakkan, İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini tamamladıktan sonra Özel Saint Benoit Fransız Koleji’ni bitirdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera Şan Bölümü'nden mezun oldu. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Gazeteciliği Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Haldun Dormen'in "müzikal workshop"larına katıldı. Kariyerine Grup Rapsodi ile İstanbul'un seçkin mekânlarında sahne performansları ve televizyon programları ile başladı. Aynı zamanda Barış Manço, Leman Sam, Harun Kolçak, Nükhet Duru gibi isimlere albüm kayıtlarında ve konserlerinde geri vokal yaptı. Discovery Channel ve bazı reklam filmlerinin jingle seslendirmelerini yaptı. 2002- 2005 yılları arasında Ferhat Göçer'le aynı sahneyi paylaştı. Yine aynı yıllar arasında Rumeli Hisarı, Aya Irini, AKM ve Cemal Reşit Rey'de Galatasaray Üniversitesi'nin düzenlemiş olduğu "Dünya Müzikalleri" gösterilerinde solist olarak görev aldı. 2005 Temmuz ayında, İtalyan tenor Alessandro Safina ve Ferhat Göçer'le Açık Hava Tiyatrosu'nda konser verdi. 2006 Haziran ayında İtalyan tenor Alessandro Safina, İtalyan tenor Patrizio Buanne ve Ferhat Göçer'le Açık Hava Tiyatrosu’nda konser verdi. 2008 Ajda Pekkan yaz konserlerinde (İstanbul Arena, Bodrum Antik Tiyatro, Çeşme Açık Hava, Bursa Açık Hava) konuk sanatçı olarak yer aldı. Aynı yıl Leman Sam ile Lütfi Kırdar'da konser verdi. DJ Salih Saka’nın “Turkish Session” albümünde “Oci Ciorniye”, “Büyüleyen Gözlerinle” ve “Çal Kanunum” şarkılarını yorumladı. 2009 yılında Enis Fosforoğlu Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu "Seni Seviyorum, Mükemmelsin, Şimdi Değiş" adlı müzikalde başrol oynadı.
2010 yılının Ekim ayında Sony Music Türkiye'den kendi adını taşıyan ilk albümünü çıkaran Barbaros, 2011 yılında TRT tarihinde ilk kez yapılan müzik ödüllerinde, “Yılın En İyi Çıkış Yapan Sanatçısı” seçildi. "Hayırdır" isimli ikinci albümünün ardından 2012 yılında “Borcun Var” isimli teklisini yayınladı. Orkestra şefi Orhan Şallıel’in Kültür Köprüleri projesinde konuk solist olarak yer aldı. Senfoni Orkestrası eşliğinde Özcan Deniz ile Caruso’yu seslendirdi. Sertab Erener’in Zorlu’da gerçekleşen konserinde “Phantom of the Opera” müzikalinden 3 eserde sanatçıyla düet yaptı. Yine Zorlu’da sahnelenen Tahir ile Zühre müzikalinde Ayça Varlıer’le beraber başrolü paylaştı ve Tahir’i oynadı. Barbaros, 2018’in başında sözleri Sıla’ya, müziği Kyriakos Papadopoulos’a, düzenlemesi İskender Paydaş’a ait olan “İki Elim Kanda Olsa” isimli teklisini, DMC etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu.
2019 yılında ise söz ve müziği Tuğrul Cerrahoğlu’na, düzenlemesi Batu Çaldıran’a ait olan ve klibi Okan Bayülgen’in imzasını taşıyan “Kalbimin Ankarası” single’ını çıkardı. 90’ların Zeynep Talu imzalı sevilen şarkısı “Sevdik Sevdalandık” ı Talu ile birlikte seslendirdi. Kaan Gökman tarafından aranje edilen şarkının renkli klibini de Murad Küçük çekti. 2019’un yaz aylarında Akra Caz Festivali’nde sahne alan Barbaros, şef Oğuzhan Kavruk yönetimindeki Symphonic Project ile 20. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin açılış konserini gerçekleştirdi. Antalyalıların büyük ilgi gösterdiği konserde Barbaros, dünya müzikallerinden caz standartlarına, Napoliten’lerden Fransız chanson’larına ve klasikleşmiş Türkçe şarkılara uzanan geniş bir repertuvar seslendirdi.
Güçlü sesi, geniş repertuvarı ve başarılı sahne performanslarıyla müzikseverlerin severek takip ettiği 90’ların unutulmaz şarkılarından sözleri Soner Arıca’ya, müziği Soner Arıca ve Sezgin Gezgin’e ait olan “Derbeder” Mayıs 2020’de dinleyicileri ile buluşturdu. Barbaros Instagram canlı yayınlarıyla da dünyaca ünlü isimlerle birlikte evlerimize konuk oldu. İlk yayınında İspanya ile bağlanıp La Casa De Papel’in jenerik şarkısı “My Life is Going On”a hayat veren Cecilia Krull ile, 2. yayınında Almanya’ya bağlanıp “It’ s Raining Men”, “Hit The Road Jack”, “I Am So Excited” gibi 80'li yılların unutulmaz disco hitlerine imza atan The Weather Girls’den Dynelle Rhodes ile, 3. yayınında Fransa’ya bağlanıp yumuşak sesi ve geceye yakışan şarkılarıyla 80’lerden beri Avrupa’nın en ünlü şarkıcılarından biri olmayı başaran, moda ikonu Viktor Lazlo ile, 4. yayınında Johannesburg, Güney Afrika’ya bağlanıp muhteşem ses, soprano Pumeza Matshikiza ile, 5. yayınında Belgrad’a bağlanıp Balkanların yükselen yıldızı Lena Kovacevic ile, 6. yayınında Londra’ya bağlanıp 30’lu ve 40’lı yılların armoni vokal popunu günümüz anlayışıyla yorumlayan The Puppini Sisters’dan Marcella Puppini ile, 7. yayınında Kanada’nın superstarı IMA ile 8. yayınında Hindistan’dan dünyaya açılan Bollywood şarkılarının sesi Arunaja, 9. yayınında Fado’nun divası Portekiz’den Dulce Pontes, 10. yayınında Yunanistan’ın yakışıklı prensi Stan Antipariotis ve son olarak Ortadoğu’nun Frank Sinatrası olarak anılan Omar Kamal ile bir araya geldi.
Barbaros, önümüzdeki günlerde sözü müziği Barış Manço’ya ait olan ‘Evelallah” ile bir yabancı bir şarkıyı da piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca konuşabilen Barbaros, bu dillere ek olarak Portekizce, İspanyolca, Rusça, Arapça ve Türkçe şarkıların yer aldığı geniş bir repertuvarı seslendirdiği sahne performanslarına devam ediyor.
TULUĞ TIRPAN Hakkında
Viyana Konservatuarı ve Viyana Müzik Akademisi mezunu klasik ve caz müzik piyanisti, besteci Tuluğ Tırpan’ın seslendirilmiş senfonileri, oratoryosu, konçertoları ve oda orkestrası eserleri var ama klasik müzik Tırpan’ın kendini müzikle ifade ediş biçiminin sadece bir kısmı. Avusturya’da sergilenmiş müzikalleri, Türkiye’de yaptığı film ve tiyatro müzikleri ile yayınlanmış 3 tane caz albümü var.
Tuluğ Tırpan’ın müziği Anadolu’yu Balkanlar’a ve batıya bağlayan bir köprü olarak tanımlanabilir. Türkiye ve Balkanlar halk müziğinin gücü ve hüznü, Sufi müziğinin maneviyatı, Avrupa klasik müzik geleneği, Amerikan cazı ve müzikalleri onun müziğinin temel taşlarını oluşturuyor. Tuluğ Tırpan hangi türe yoğunlaşırsa yoğunlaşsın, bilgi ve zerafetle bezeli müziğiyle, içsel yolculuğuna çıkma gücünü müzikte bulan, orada keşfettikleriyle de dış dünyaya uzananlara sunacak çok şeyi var.
Mavi Sürgün, Mevlana-Simyacı Senfonik Şiiri ve Kahraman Türk Kadınları Oratoryosu’nun bestecisi olan Tuluğ Tırpan’ın müzikal vizyonu bunlarla sınırlı değil; Alice ve Hababam Sınıfı müzikalleri, Türk rock müziği repertuarının butik sunumu ‘Türk Rock Antolojisi’ ve Ahmet Ertegün’ü anma projesi ‘Atlantikli Yıllar’ ile müzik direktörlüğünü yaptığı ‘Çağan Irmak Filmlerinden Şarkılar’ konseri, TEGV yararına yapılan Şarkılarla Filmler konseri ile ‘Rock Müzikaller’ serisi popüler müzik çalışmalarına birkaç örnek. Kendi grubu Tuluğ Tırpan Trio ile yaptığı çalışmaların yanı sıra Trilok Gurtu, Antonio Sanchez, Kai Eckhardt, Benny Greb, Juan Garcia Herreros, Al di Meola, Dave Weckl, Mike Stern, Nicholas Simion, Fernando Paiva, Wolfgang Puschnig, Paulo Fresu, Nils Peter Molvaer, Ibrahim Maalouf, klasik kemancı Patricia Kopatchinskaja gibi dünyaca ünlü müzisyenler ve Türkiye’den Cihat Aşkın, Zara, Sertab Erener, Göksel Baktagir gibi isimlerle çalıştı.
Kariyerinde Öne Çıkanlar2007’de ‘Mevlana Yılı’ dolayısıyla bestelediği Mevlana Senfonik Şiiri, Vienna Classical Players ve Voralberg Senfoni Orkestrası tarafından seslendirildi. Eser daha sonra yıl boyunca Türkiye’nin farklı şehirleriyle; Viyana, Pecs ve Saraybosna’da seslendirildi. Aynı yıl Hayko Cepkin, Pamela Spence, Demet Evgar, Demir Demirkan, Özge Fışkın ve Ogün Sanlısoy’un solist olarak yer aldığı Rock Müzikaller projesinin müzik direktörlüğünü yaptı. 2008 yılında James Lovelock‘tan esinlenerek yazmış olduğı GAIA – Dünya Senfonisi adlı eseri, Viyana Gençlik Orkestrası tarafından Süreyya Operası’nda seslendirildi. 2009 yılında İstanbul Devlet Tiyatroları`nın sahnelediği "Ne Dersin Azizim" adlı oyun için bestelediği müzik ile 13. Afife Tiyatro Ödülleri`nde Yılın En Başarılı Sahne Müziği ödülüne aday gösterildi. 2010 yılında Büyük Oyun adlı film için yaptığı müzik 21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Özgün Müzik ödülüne layık görüldü. Üç kadın ses, anlatıcı, piyano, koro ve orkestra için yazdığı görkemli eser “Kahraman Türk Kadınları”, ilk kez 2010 Kasım ayında iki gün üstüste İzmir’de sergilendi ve 30.000 izleyiciye ulaştı. 2012 Mart’ında düzenlenen üç günlük bir etkinlikte kemancı Cihat Aşkın ile Beethoven`ın tüm piyano ve keman sonatlarını yorumladı. 2012 yılında dünyaca ünlü perküsyon ustası Trilok Gurtu’yla birlikte çalışmaya başladı ve Paulo Frescu, Nils Peter Molvaer ve Ibrahim Maalouf gibi önemli müzisyenlerin de yer aldığı "Spellbound" albümünde çaldı, o zamandan beri de Gurtu’yla dünyanın birçok yerinde konserler veriyor. 2014 yılında Kral Lear’in modern bir versiyonu olan ve ilk gösterimi 19. İstanbul Tiyatro Festivalinde yapılan Kral (Soytarım) Lear’in müziklerini yaptı. Aralık ayında hem müzik direktörü hem de fikir babası olduğu ve TEGV yararına yapılan Şarkılarla Filmler konserinde Gökçe Bahadır, Belçim Bilgin, Şebnem Bozoklu, Deniz Çakır, Cem Davran, Yetkin Dikinciler, Demet Evgar, Barış Falay, Mert Fırat, Emre Karayel, Özgü Namal, Gonca Vuslateri`nin de içlerinde bulunduğu oyuncuları konsere hazırladı.
2015 yılında Türk rock müziği repertuarının butik bir sunumu olarak tanımlanabilecek olan Türk Rock Antolojisi projesini, Can Bonomo ve Fatma Turgut’un vokallerde yer aldığı bir konserle hayata geçirdi. Aynı yıl eserleri; 1. Piyano Konçertosu, ‘Orkesta İçin Sessiz Diyaloglar’ ve Mevlana Senfonisi CRR Senfoni Orkestrası tarafından yorumlandı. 2016 Şubat’ında gösterime giren, Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış en iddialı animasyon filmi Kötü Kedi Şerafettin’in müziklerini Oğuz Kaplangı ve Serhan Çeliköz’le birlikte yaptı.mMart 2016’da; Gökçe Bahadır, Işıl Yücesoy, Çağan Irmak, Halil Sezai, Yetkin Dikinciler, Cemal Hünal ve Tuğrul Tülek’in solistleri arasında yer aldığı ‘Çağan Irmak Filmlerinden Şarkılar’ konserinin müzik direktörlüğünü yaptı. Nisan 2016’da Hayal-i Temsil oyununun müzikleriyle 20. Afife Ödülleri’nde, En İyi Sahne Müziği dalında aday oldu. 8 Haziran 2016’da Tuluğ Tırpan Quartet’le Tiflis’teki Kavkaz Caz Festivali’nin açılış konserini çaldı. Başrollerini Demet Evgar, Esra Dermancıoğlu ile Binnur Kaya`nın paylaştığı ve prömiyerini 7 Temmuz 2016’da dünyanın en büyük tiyatro festivali Avignon`da yapan Kozalar oyununun müziklerini yaptı. 17 Ocak 2017’de İş Sanat’ta gerçekleştirdiği Türk Rock Antolojisi II konserinde; Doğan Duru, Pamela Spence, Mert Fırat, Serhat Kılıç, Seyyal Taner ve Özkan Uğur yer aldı. 28 Mart 2017’de tiyatrocu Serhat Kılıç’la birlikte Atlantic Records repertuarından seçme parçaların yorumlandığı ‘Atlantikli Yıllar’ konserini gerçekleştirdi. Rıfat Ilgaz’ın kült eseri Hababam Sınıfı’nın BKM yapımı müzikalinin müzik direktörlüğünü yaptı, müzikal için yeni parçalar yazdı.
05 Şubat 2018 tarihli CRR Caz Orkestrası konserine besteci ve solist olarak katıldı. Senfonik eseri Mevlana-Simyacı Senfonik Şiiri’nin de seslendirildiği, 06 Şubat 2018 tarihli İş Sanat, ‘Mevlana’dan Anadolu Ozanları’na’ konserinde; sahneyi Martin Kerschbaum yönetimindeki Vienna Classical Players, Zara, Erdal Erzincan, Okan Yalabık, Burcu Karadağ ve Su Güneş Mıhladız ile paylaştı.
Şubat 2019’da Zorlu PSM’de gösterime giren, Serdar Biliş’in yönettiği ve başrollerinde Serenay Sarıkaya, Enis Arıkan, Ezgi Mola ve İbrahim Selim’in yer aldığı Alice müzikalinin müziklerini yaptı. Halikarnas Balıkçısı’nın aynı adlı kitabından esinlenerek yazdığı Mavi Sürgün adlı eserinin prömiyeri 15 Mart 2019’da İş Sanat’ta yapıldı. Klasik ve güncel müzik ögelerini rock tınılarıyla harmanladığı müziği, Beyti Engin rejisörlüğünde, Kardeş Türküler’in solistlerinden Feryal Öney’in etnik-atmosferik vokalleri, Yetkin Dikinciler`in anlatımı, Su Güneş Mıhladız’ın modern dans gösterisi ve ebru sanatçısı Garip Ay’ın interaktif sunumu ile hayat buldu.
Bestecinin Eserlerini Yorumlayan Grup Ve Orkestralardan Bazıları:Vienna Classical Players, Amsterdam Metropole Orchestra, Devlet Senfoni Orkestrası (İzmir, Istanbul ve Bursa), Aşkın Ensemble, Prag Filarmoni, Wiener Jeunesse Orchestra, Voralberg Senfoni, Makam Yaylı Sazlar Orkestrası, Izmir Devlet Opera ve Balesi ve Eskişehir Senfoni Orkestrası. Orkestra şefleri; Ibrahim Yazıcı, Naci Özgüç, İnci Özdil, Martin Kerschbaum, Patrick Souillot, Kyrill Petrenko, Nayden Todorov, Herbert Böck.
Yer Aldığı Festivallerden Bazıları:Miles Davis Caz Festivali Polonya, Graz Caz Festivali, ELB Jazz, Valamar Caz Festivali, Jazz Fest Wien, Schleswig Holstein Festival, Cosmo Jazz, Jazz over Villach, Istanbul Caz Festivali, Ankara Caz Festivali, Akbank Caz Festivali, Turkey Now 2008 (Hollanda), Pecs Festivali, Silver Bay Yaz Festivali Amerika, Mare Nostrum Vienna, Feldkirch Festival, Klagenfurt Festival, Antalya Piyano Festivali, Jeunesse Bach 2000 Avusturya, Uluslararası Davos Genç Konser Sanatçıları Müzik Festivali, CRR 1. Piyano Festivali.