Hürriyet’ten Hale Temel Omur’a konuşan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, koronavirüs sonrası turizm ve otelcilik sektöründe kuralların sil baştan değişeceğini söyledi.

Virüs sonrası nasıl yaşayacağını ‘Dünya Sağlık Örgütü ile Bilim Kurulu’nun belirleyeceğini ve kuralları yazacağını söyleyen Yakup Demir, koronavirüs sonrası süreçle ilgili radikal öngörülerini şöyle paylaştı:

''Her şey dahil sistemi bitecek''

Bilim Kurulu'nun Bakanlar Kurulu kadar yetkili olacağını ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak yıllar boyu görevine devam edeceğini söyleyen Yakup Demir, ‘’Her şey dahil sistemi out olacak. Belki de Bilim Kurulu tarafından yasaklanması öngörülecek. Kapı anahtarları ve harcama kartları en yakın sürede kalkacak. Bu işlemlerde temassız uygulamaya geçilecek. Resepsiyonda turisti, maskeli resepsiyonistler karşılayacak. Maalesef gülümseyen yüzlerini de göremeyeceğiz. Konuğun ateşi ölçülecek, şüphe görülürse revire teste gönderilecek. Belkide ‘hastaneye mi’ geldim diye şaşıracakları bir süreç yaşanacak. Arabanızın anahtarını verdiğimiz vale ve bagajın teslim edildiği bell-boy artık olmayacak.” diye konuştu.

‘’Sakinlik derecesi yüksek olan otellere ilgi artacak’’

“Odanın bakımını ve temizliğini yapan personelin sağlık sicili kapıda asılı olacak, konuklarına maske ile eldivenle hizmet edecek” diyen Yakup Demir, odaların UV destekli ışınla dezenfekte edileceğini, bu işler için yakın gelecekte robotik hizmetlerin devreye gireceğini dile getirdi. Oda tekstilinde de hijyen kurallarının en yüksek dozda olacağını söyleyen Yakup Demir, “Sonraki konuğu ağırlayacak oda 24 saat süreyle havalandırılacak ve boş tutulacak. Fiziksel toplantılar yapılamayacak. Şuanda olduğu gibi virüs sonrasın da tüm toplantılar online yapılacak. MİCE turizmi bitecek. Yani, toplantı ve kongre otelleri ciddi sıkıntı çekecek. Yoğunluğu ve yatak kapasitesi yüksek olan oteller kendilerine korona veya benzeri virüs standartlarına uygun hale getirinceye kadar çok rağbet görmeyecek. Butik ve açık alanı fazla, yani sakinlik derecesi yüksek olan otellere ilgi daha çok olacak” diye konuştu.

‘’Restoranlar küçülecek’’

Genele açık restoranlarında fazla rağbet görmeyeceğini savunan Yakup Demir, aynı kaptan yemek alma döneminin tamamen biteceğini söyledi. ‘Kendin pişir kendin ye’ sisteminin çok ilgi göreceğini söyleyen Yakup Demir, şöyle devam etti: “Kamping turizmi moda haline gelecek. Karavan ve çadır sektöründe değişim ve gelişim yaşanacak. Bu sektör karlı sektörlerin içinde yer alacak. Yazlık evlere rağbet çoğalacak ve daha uzun kalışlar olacak. Otellerin mimari şartnamesi tamamen değişecek. Büfeler kalkacak veya porsiyonluk sisteme geçilecek. Restoranlar 10-20 kişilik parçalara bölünecek. Genel alanlarda bolca el yıkama lavaboları olacak. Restoran ve mutfak çalışanları, eldiven ve maskeyle çalışacaklar. Kapalı alanlardaki disco, gece clubü, hamam, sauna kapalı havuzlar kullanım dışı kalacak.”

‘’Dünyada artık hiçbir zaman 1.4 milyar kişi dolaşmayacak’’

Salgın öncesi dünyada günlük dolaşımın 1 milyar 300 milyondan fazla olduğunu dile getiren Yakup Demir, günlük online oda satışının ise 2 milyon civarlarında olduğunu paylaştı. Şimdi bu sayının yüzde 98’nin yok olduğuna dikkat çeken Yakup Demir, “Virüs sonrası ilk 10 ayda bu sayı yüzde 30’a çıkacak ama hiçbir zaman artık dünyada 1 milyar 400 milyon kişi dolaşmayacak. Bu yıl turizmcilerin tanıtım reklamı da ‘Biz Bize Yeteriz! Çeşme’ye Bodrum’a Bekleriz Türkiye’ olacak. Dışarıdan maalesef turist beklentimiz olmayacak. Beklesek de gelemeyecek. Dışarıya giden de olmayacak, olamayacak. Zorunlu haller dışında çıkışlara izin verilmeyecek” diyerek turizm sektörünü farklı bir geleceğin beklediğini paylaştı.

‘’Plajlarda da sosyal mesafe’’

Plajlarda da şemsiye-şezlong aralıklarının sosyal mesafe seviyesinde olacağını dile getiren Yakup Demir, bu mesafenin deniz içinde de korunacağını dile getirdi. Yoğun ilgi gören sokaklarda da yürüme standartının geleceğini öne süren Yakup Demir, “Örneğin Alaçatı’da çok zaman metrekarede asgari 3 kişi yürürken bu mesafe +1 metreye çekilecek. Restoran, kafe ve barlarda dip dibe oturma olmayacak. Bir metre mesafeye göre masa düzeni oluşturulacak. Kruvaziyer turları uzun süre yapılamayacak. Uçak dahil toplu taşım araçlarını kullanma kültürü azalacak, daha çok özel araçlar kullanımda olacak” diyerek kısa mesafelerde bisikletin favori olacağını dile getirdi.

Kategoriler
    Güncel Yazılar