DW Türkçe'de yer alan habere göre gelirden yoksun kalan tur operatörlei ve hava yolu şirketleri, krizi devlet kredisiyle aşmayı planlıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren Almanya seyahat pazarının oyuncuları, bir yandan ayakta kalma çalışırken bir yandan da misafirlerini 2021 sezonuna hazırlamaya çalışıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle seyahatlerin tamamen durması, en çok büyük hacimli seyahat şirketleri ile hava yolu şirketlerini zor durumda bıraktı. Milyarlarca euro cirosu olan şirketler, karşı karşıya kaldıkları iptal/iade talepleri nedeniyle zor durumda kalırken, imdatlarına Alman hükümeti yetişti. Hükümet şirketlere hem kredi sağladı hem de rezervasyonların 30 Aralık 2021 tarihine kadar ertelenmesine olanak sağlayan devlet garantili 'kupon' uygulamasını başlatarak tur operatörlerinin elini güçlendirdi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre gelirden yoksun kalan tur operatörlei ve hava yolu şirketleri, krizi devlet kredisiyle aşmayı planlıyor.

Almanya devletinden 1.8 milyar euro kredi alan ülkenin en büyük seyahat grubu TUI, müşterilerini 2021 sezonuna hazırlamaya çalışıyor. 2021 yaz sezonunun uçuşlarını rezervasyona açan şirket, insanların seyahatlerini "uzun vadeli biçimde yeniden planlayabileceklerini" belirtiyor.

TUI’nin rakibi DER Touristik de 2021 yaz, sonbahar ve kış için seyahat paketlerinin popüler olduğu belirtiyor. Alltours’a göre ise durumun ne yöne evrileceğini şu anda kestirmek mümkün değil.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın koronavirüs krizi nedeniyle yayınladığı seyahat uyarısı, Nisan ayı sonuna kadar geçerli. Çarşamba günkü açıklamasında TUI, "Tatilcilerin, sosyal yaşama getirilen kısıtlamalar gevşetildiğinde seyahatin de yeniden mümkün olacağı yönündeki arzusunu paylaşıyoruz" demişti.

Lufthansa da krizde

Alman havayolları şirketi Lufthansa ise, mali açıdan TUI’den de zor durumda. Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa, devletle milyarlarca euro değerinde bir kredi için pazarlık yapıyor.

Lufthansa’nın Avusturya, Belçika ve İsviçre’deki alt şirketleri de söz konusu ülkelerde mali yardım için devletin kapısını çalmış durumda. Birkaç hafta önce kriz nedeniyle Lufthansa’nın kamulaştırılması gündeme gelse de, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Carsten Spohr ve federal hükümet temsilcileri bu iddiaları reddediyor.

Spohr, Lufthansa’nın likidite rezervlerinden her saat “yaklaşık 1 milyon euro” kaybettiğini söyledi. Bu krizin devletin desteği olmadan atlatılamayacağını kaydeden Spohr, Bern, Berlin, Brüksel ve Viyana’da yürüttükleri görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade etti.

Kategoriler
    Güncel Yazılar