Triatlon Federasyonu Genel Sekreteri Göktürk Yılmaz, COVID-19 virüsünün dünyayı ve ülkemizi etkilemesi nedeniyle, ulusal ve uluslararası müsabakaların Dünya’da ve ülkemizde ertelenmesinden dolayı Triatlon Federasyonun bu konuda yapmış olduğu etkinlikleri açıkladı;

 

Göktürk; Dünyada ve ülkemizde yayılan COVID-19 virüsü sebebi ile birçok ulusal ve uluslararası müsabaka Dünya’da ertelendi veya iptal oldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığımızın almış olduğu önemli tedbirler kapsamında Triatlon Federasyonu olarak şuana kadar dört resmi ve birde özel yarışmamız ertelendi. Bunlardan resmi olarak Duatlon Türkiye Şampiyonası , Gençlik Olimpiyatları Kampımız  ve Performans testlerimizi 2021 yılı içersin de yapmak üzere erteledik, özel yarışmalarımızdan da EPICBLUE SWIMRUN İzmir Türkiye yarışması 2021 yılında yapılmak üzere ertelendi.  

"Özel yarışmalarımızdan da EPICBLUE SWIMRUN İzmir Türkiye yarışması 2021 yılında yapılmak üzere ertelendi."

 

“COVID-19 salgını bir çok sporcu ,  antrenör ve sağlık için spor yapan bireylerimizi evinde hareketsiz bıraktı”

Triatlon Federasyonu olarak resmi ve özel yarışmaların tekrar yapılması ve bu kötü günlerin geçmesi için elimizden gelen tüm gayreti göstermekteyiz ve göstereceğiz. Devletimizin almış olduğu önlemler kapsamında da COVID-19 salgınının en kısa zamanda ülkemizden temizleneceğini düşünüyor ve bekliyoruz.

Dünya genelinde yayılan ve hepimizin evde kalmasına sebep olan COVID-19 salgını bir çok sporcu ,  antrenör ve sağlık için spor yapan bireylerimizi evinde hareketsiz bıraktı. Evde kalmanın sıkıcılığı ile birçoğumuz hareketsizlik ve aşırı yemek yeme durumu ile karşı karşıyayız. Bu duruma karşı önlemler üretmek her bireyin sorumluluğunda olduğu gibi federasyonumuzun da bu konuda çalışmaları bulunmakta.

Sizlere Federasyonumuzun uygulamakta olduğu Online Antreman ve Yarışma yöntemlerimizden bahsetmek ve www.triatlon.org.tr web sayfamızda yayımlamış olduğu Ev Ortamında Antrenman yöntemlerini paylaşmak istiyorum.

 

"Federasyon başkanımız Bayram Yalçınkaya’nın öncülüğünde triatlon sporunun gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz."

 

                                               Triatlon Federasyon Başkanı Bayram Yalçınkaya

Online Antreman Ve Yarışma

Federasyon başkanımız Bayram Yalçınkaya’nın öncülüğünde triatlon sporunun gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Evlerimizde kaldığımız bu süreçte de Triatlon sporcularımızı ZWİFT SPORTİF online platformunda bir araya getirerek antrenman yaptırabiliyor ve yarışmalar yapıyoruz.

Bu hafta 10 Nisan 2020 Cuma günü saat 19:30 da 2. Antrenmanımızı düzenleyeceğiz. Sporcularımız ve evinde spor yapmak isteyen tüm bireylerimizi bekliyoruz.  

                            

Bu sayede camiamıza evinden çıkmadan spor yapmak ve yarışma imkanı sağlıyor, kafalarının birazda olsa dağılması amacı ile Federasyon olarak COVID-19 salgını sürecinde camiamıza ve spor yapmak isteyen tüm bireylere farklı bir platformda teknolojik imkanlardan yararlanarak spor yapmak ve yarışma imkanı sunuyoruz.

Kafalarının birazda olsa dağılması amacı ile Federasyon olarak COVID-19 salgını sürecinde camiamıza ve spor yapmak isteyen tüm bireylere farklı bir platformda teknolojik imkanlardan yararlanarak spor yapmak ve yarışma imkanı sunuyoruz.

Uygulama esnasında Milli Takım antrenörlerimiz, Koordinatörümüz ve Milli Takım Sporcularımız ile sesli sohbet etme imkanı da sunarak triatlon sporuna yeni başlayan bireyler ile tecrübeli triatloncuları bir araya gelmesini sağlayarak triatlon sporunun gelişmesine de katkıda bulunuyoruz.

Gerekli ekipmanlardan kısaca bahsedelim ;

  • Zwift uygulamasını yükleyeceğiniz telefon, tablet veya bilgisayar
  • Koşu bandı veya bisiklet ( Yapacağınız aktiviteye göre )
  • Smart trainer
  • Smart trainer yok ise normal trainer veya rollerin yanına ek olarak power metre
  • Power metre yoksa normal trainer veya rollerin yanına ek olarak hız sensörü

 Ev Ortamında Antrenman 

Sporcuları yakınlaştırabilecek veya halka açık tesislerine gitmesini veya ortak ekipman (ağırlıklar, halter vb.) kullanmayı gerektirebilecek antrenmanlar iptal edilmelidir. Havuzlar, spor salonları, halka açık antrenman parkları COVID-19 salgını sırasında güvenli eğitim ortamları olarak kabul edilmez. Salgın sırasında evde antrenman tercih edilen seçenek olmalıdır.

Birçok ülkede daha önce gördüğümüz gibi hastalığın kontrol edilmesinde sıkça kullanılan, vatandaşların sadece yiyecek satın almak veya bir doktora gitmek gibi temel ihtiyaçları için evlerini terk etmelerine izin verilen tedbir karantina veya tecrittir. 

Antrenörlerin, sporcularına böyle bir durumu anlamaları ve kabul etmeleri için yardım etmeleri gerekir. Karantina/ tecrittin olağanüstü düzenlemelerine uymamak, daha geniş toplulukların sağlığını riske atar. Bu kurallara uymamanın sonuçları cezai bir eylem olarak kabul edilebilir.  

Salgın Dönemi için Dünya Triatlon Antrenör ve Antrenman Kılavuzu                                   

  • Bu şartlar altında evde antrenman çeşitli sebeplerden ötürü çok önemlidir:
  • Daha önce değinildiği gibi genel sağlığın korunmasını sağlar;
  •  Bir süre sonra monoton hale gelebilecek günlük hayata hareket getirir; 
  • Zaman ayrılabilir, bu nedenle günlük bir rutin ve program oluşturulmasına yardımcı olur;
  •  Hayal kırıklıklarını hafifletmeye yardımcı olur;
  • Eğlenceli bir aile etkinliği olabilir.

Antrenörler artık sporcularının seviyelerini ve yeteneklerini mevcut olan ekipmanlarını göz önünde bulundurarak yapılabilecek ev seanslarını planlayabilir. Bu seanslar kişiselleştirilebilir (ve zorunlu olmalıdır), çünkü bazılarının evde trainerları olmayabilir, çoğu koşu bandında çalışamaz ve genel olarak sporcular evde farklı antrenman ekipmanlarına sahiptir. Ayrıca, gelişmiş egzersizler daha az zinde/yetenekli sporculara yazılmamalıdır.

Antrenörler, antrenman seanslarında risk değerlendirmesi hakkında sorumlu bir şekilde düşünmelidir, çünkü herhangi bir kaza pandemiyle savaşmak için tüm kaynaklarını kanalize etmesi gereken zaten meşgul olan sağlık sistemine fazladan yük getirecektir.

 Ayrıca, ciddi bir kaza geçiren ve olan tek başına antrenman yapan sporcu bir süre bilinemeyebilir/ bulunamayabilir. Bu nedenle donanım, driller ve görevler ekstra önlemle seçilmelidir.

Indoor antrenmanın gereksinimlerine dikkat etmeliyiz. Terleme dışarı ile karşılaştırıldığında sınırlıdır, bu nedenle havalandırma ve hava akışının arttırılması gerekebilir. Ter oranları muhtemelen farklı olacaktır, bu nedenle hidrasyon da ele alınması gereken bir şeydir. Bu yine, sporcuları eğitmek için iyi bir fırsattır. Dayanıklılık egzersizleri açısından, bir ev karantinasındaki seçenekler aşağıdakilerle sınırlıdır:

  • Evde koşu bandı olan birkaç sporcu için koşu bandı seansları düzenlenir. 
  • Evde trainer bisiklet seansların yapılabilir. 
  • Bu tür ekipmana sahip olanlar için kürek makinesi seansları planlanabilir. 

Yukarıda belirtilen ekipmanı kullanarak ve planlanan iş yüküne uygun olarak bazı yüksek yoğunluk antrenmanları (eşik antrenmanlar, VO2max tekrarları, hatta bazı hız çalışmaları) dahil etmek mümkündür. Antrenörler, yalnızca egzersizler mevcut ekipmanlarla güvenli bir şekilde gerçekleştirilebiliyorsa, daha yüksek yoğunlukta antrenman yazabilirler. 

Kuvvet antrenmanı daha geniş seçenekler sunar. Egzersizler, kendi vücut ağırlığı egzersizlerinden, evde antrenman ekipmanlarına (direnç bantları, ağırlıklar, çekme çubukları, vb.) kadar şekillenebilir.  Seanslar şunları içerebilir: 

  • Core kuvveti, dayanıklığı ve denge, 
  • Kuvvette devamlılığı, 
  • Güç, 
  • Hatta maksimum güç.

Güç ve maksimum kuvvet egzersizleri, ancak bunların gerçekleştirilmesi için uygun ekipman mevcutsa verilmelidir. Birçok maksimum kuvvet egzersizinin güvenli bir şekilde yürütülmesi için biraz yardım gerektirdiğini unutmayın, bu nedenle sporcu yalnız antrenman yapıyorsa bunlardan kaçının. Daima, güç egzersizlerinin doğru bir şekilde uygulanmasının kilit önem taşıdığını unutmayın. Sporcu bunlardan herhangi birini uygunsuz bir şekilde uygularsa, sonuçları zararlı olabilir. Antrenörün şimdilik görevi sadece sporcunun kendi başına düzgün bir şekilde yapabileceği egzersizleri yazmaktır. Gelişmiş, daha zor veya karmaşık egzersizler, sadece bunları yapmaya alışkın ve doğru uygulama için kilit noktaları bilen sporculara verilecektir. Bazı drillerin evde antrenmana dahil edilmesi ve teknik gelişime odaklanılması da mümkün olabilir. Mevcut durumu, hatalar üzerinde çalışmaya devam etmek için bir fırsat olarak da görebiliriz. İç mekanlarda (veya belki bir bahçede) güvenli uygulama için yeterli alan olmalıdır, koşu drilleri en iyi örneklerdir. Çeviklik merdivenleri, küçük engeller ve koniler (veya bunlara benzer nesneler) eğlenceli ve keyifli bir seans için kullanılabilir.

Dryland yüzme drillerinin de dikkate alınması gerekmektedir. Çeşitli direnç bağları egzersizleri zorlu bir seçenektir, ancak buna zaten aşina olan daha gelişmiş sporcular da yüzme mekaniklerini uygulayabilirler.

Bisiklet tekniği açısından, dinamik dengelemeyi içeren serbest roller egzersizleri her zaman yararlıdır. Kadans ve tek bacaklı diriller herhangi bir roller veya trainer üzerinde yapılabilir. 

Yine, daha önce bahsedilen tüm teknik seansların, sporcuların seviyesine ve gelişim alanlarına göre kişiselleştirilmesi gerekir. Antrenörler, bireylere önerdikleri egzersizleri belirlemek için önceki seansları hatırlayabilir veya videolarını izleyebilir.

Muhtemel tecrit durumunda, teknoloji şu sebeplerle de önemlidir:

  • Spor saatleri, akıllı trainerlar ve koşu bantlarından alınan veriler takip edilebilir. (Antrenörler bunu zaten farklı durumlarda yapmaktadır)
  • Çeşitli platformlar (Trainingpeaks, Bereda veya Finalsurge gibi) takip ve iletişim için fırsatlar sunmaktadır. Yoğun yaş grupları kategorisi sporcuları için halihazırda uygulanan antrenörlük uygulaması artık gençler ve yıldızlar kategorisi sporcuları için de genişletilebilir.
  • Egzersizler Youtube videoları kullanılarak gösterilebilir, eğitimlerin diğer noktaları da dikkate alınabilir(dinlenme ve toparlanma, beslenme, hijyen, vb.).
  • Eğer antrenör Zoom / Skype gibi teknolojiyi kullanarak düzeltici tavsiye ve rehberlik sağlayabiliyorsa, bu beceri pratiği veya yeni alıştırmalar yapmak için de kullanılabilir.   

Sanal ortamlar (en popüler olanı Zwift), atletlerin antrenmanları sırasında iletişim kurabildiği, birbirleriyle sohbet edebildiği ve iletişim kurabildiği için, yalnızlıktan kurtulmanın bir yoludur. Bu nedenle antrenörler, bunlara katılacak altyapıya sahip olanlar için sanal etkinlikler ayarlayabilir.

Smart Trainerlar ve sanal ortam olmadan bireylerin eş zamanlı video görüşmeleri/görüşmeler de ayarlanabilir ve antrenman grubu ile bağlantı kurulabilir.

Esneme ve hareketlilik egzersizleri genellikle normal günlük antrenman seanslarının veya programların uzunluğunun tesisteki rezervasyonları sınırlandırdığı yoğun zamanlarda göz ardı edilir. Antrenman hacimlerinin ve yoğunluklarının azaltıldığı özel bir evde antrenman ortamı, bu alanla ilgili alışkanlıkları değiştirmek için mükemmel bir fırsattır.  

Antrenörlerin ve atletlerin esneme ve hareketlilik egzersizleriyle ilgili hatırlamaları gereken kilit noktalar:

  • Düzgün ısının, seans esnasında çalıştırılan kas gruplarını esneterek antrenmanı sonlandırın. Esneme/hareket egzersizleri kaslar hazırlanmadan yapıldığında kas liflerine zarar verebilir.
  • Her esnemeyi 30 sn kadar devam ettirin. 
  • Aşırı esnetme, eklemlerde dayanıksızlığa ve yaralanmaya sebep olabilir.
  • Esnetme / pozisyonu koruma sırasında gerginlik hissi normaldir, ancak ağrı olmamalıdır – eğer ağrı var ise, bu bir sakatlanma veya hasar belirtisi olabilir. Ağrılı esnemeler / pozisyonlar bırakılmalıdır.

Kas Fasyasının Rahatlatılması (SMR) son yıllarda popüler hale geldi ve birçok atlet (genç-yetişkin) bu yöntemi kasılmış kasları gevşetmek için kullanmaktadır. SMR egzersizleri evde rahatlıkla yapılabilir, bu nedenle antrenörler bunun önemini anlatmak, güçlendirmek ve atletlerde fiziksel aktivitelerinde SMR‟ı alışlanlığa dönüştürmek için teşvik edebilirler. Ev karantinasında bulunanların yaşam tarzı kaçınılmaz olarak daha yerleşik hale geçecektir ve SMR düzenli olarak kullanılacak minimum şeylerden biridir.   Oturarak geçiren zamanı kullanmak adına, antrenörler atletleri oturmak için uygun büyüklükte bir egzersiz topu gibi dengesiz nesneler kullanmaya, core bölgesinin kas aktivitesini uyarmak ve böylece iyi bir duruş sağlamak için teşvik edebilir. 

Çocuklara uzaktan eğitimin sağlandığı bölgelerde sınıflara göre daha az zorunluluğu olan alanlar bir denge yastığı, denge diski, denge panosu, bosu vb. daha önce belirtildiği gibi benzer amaçlar sağlayan ekipmanlar kullanılabilir. 

 Düşünce Yapısının Değiştirilmesi

Yukarıda belirtilen büyük değişikliklere uyum, herkes için özellikle genç atletler için bir zorluktur. Antrenörlerin birçok konuda çok açık ve net şekilde iletişim kurmaları gerekir:

  • Öncelikler değişti, sağlık en önemlisi, performans daha az önceliklidir.
  • Atletler eksik antrenmanlar veya performanslarında düşüş yaşadıkları için kendilerini suçlu veya hatalı hissetmemelidir. Bu tamamen kabul edilebilir ve normaldir ve onların kontrollerinin dışındadır.
  • Antrenörler, herhangi bir nedenle (erteleme, iptal, hazırlık eksikliği, risk, vb.) başlangıçta planladıkları yarışmalardan çekilmeyle ilgili kararlar almaları gereklidir. Ayrıca atletlerin değişiklikleri daha kolay kabul edebilmeleri için bu kararların sorumluluğunu da almaları gerekmektedir.
  • Atletler mümkün olan her şekilde antrenörlerinin onları sürekli desteklediğini hissetmelidir. Bu durum, aşağıdakilerle sınırlı olmamakla birlikte şu şekillerde yapılabilir: izin verilene kadar planlanmış antrenman seanslarına atlamak; bireyselleştirilmiş eğitim planları yazmak, tavsiye vermek; düzenli olarak temasa geçmek; takımı mümkün olan şekilde yani sanal ortamda toplamak; vb.

Gerekli değişikliklerin olumlu tarafları atletlere açıklanarak, muhtemelen yeni fırsatlar yaratarak ve belki de yeni hedefler koyularak, daha fazla motivasyon sağlanabilir. Muhtemelen ileride daha rahat haftalar olacağından, modern yaşamın günlük telaşından kaçarak, olası hatalar üzerinde sistematik olarak çalışmaya başlanabilir veya her şeyin geçici olarak askıya alınma riski olmadan temelleri sağlamlaştırmaya devam edilebilir ve normale dönüldüğünde yeniden planlanlamalıdır. Basit bir hareketlilik sorunu, zor bir drill veya dengesizlik bu dönemde kolayca ele alınabilir ve bu sayede düzenli antrenmanlar yeniden başladıktan hemen sonra daha fazla ilerleme sağlanacaktır.

Atletler daha önceden geliştirilebileceğini düşündükleri bazı rutinlerini değiştirme veya ayarlama fırsatına da sahipler. Uygun dinlenme ve toparlanma, sağlıklı beslenme, abur cuburlardan kaçınma, daha erken ve düzenli bir zamanda yatma, daha iyi uyku hijyeni sağlama, kitap okuma, müzik dinleme, çizim yapma veya bulmaca çözme gibi "eski moda" işlere zaman ayırın.

Antrenörlerin ayrıca doğrudan salgına bağlı bazı stres sorunlarını ele almaları gerekebilir. Bulaşıcı hastalık salgını sırasındaki stres sorunları şunları içerebilir:

  • Kendi sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığı hakkında korku ve endişe.
  • Uyku veya yeme düzenindeki değişiklikler.
  • Uyku veya konsantrasyon zorluğu.
  • Kronik sağlık sorunlarının kötüleşmesi.
  • Alkol, tütün veya diğer ilaçların kullanımının artması

Antrenman yapmak, iyi yemek yemek ve iyi uyumak dışında diğer problemler için tavsiyeler şunları içerebilir:

  • Sosyal medya da dahil olmak üzere haberleri izlemeye, okumaya veya dinlemeye ara verin. Salgın hakkındaki haberlere tekrar tekrar dinlemek üzücü olabilir. Bunun için, haberleri güvenilir bir kaynaktan günde sadece bir kez kontrol edin.
  • Gevşemek için zaman ayırın. Hoşunuza giden başka aktiviteler yapmaya çalışın.
  • Başkalarıyla bağlantı kurun. Endişeleriniz ve nasıl hissettiğiniz konusunda güvendiğiniz insanlarla konuşun.

                                                                       Federasyon Genel Sekreteri Göktürk Yılmaz

Hep beraber dikkat edip evde kalarak bu günleri aşacağımızı ve tekrar birlikte yarışıp, mücadele edip sporun güzelliklerini yaşayacağımızı düşünüyor. Herkese sağlıklı günler diliyorum. 

Kategoriler
    Güncel Yazılar