"10 Milyon Yolcuya Ev Sahipliği Yapacak Havalimanı Artık Hayal Değil"

1. İstanbul Turizm Fuarı açılışında konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmin ülke ekonomisi için önemine dikkat çekerek “Ülke ekonomisinin sadece bugünü değil geleceği büyük oranda turizmde elde edilecek başarılara bağlı. Umuyorum ki turizm sektörünün ülke ekonomisinin bu zor dönemindeki gayreti karşılıksız kalmayacak ve hak ettiği desteği kısa zamanda alacaktır” dedi. 

Türkiye ve dünyadaki turizm profesyonellerini bir araya getirerek yeni iş birlikleri oluşturmayı hedefleyen 1. İstanbul Turizm Fuarı, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle kapılarını açtı. Fuarın açılışına KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TTYD Başkanı Oya Narin, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü ve TGA Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Güler, TGA Yönetim Kurulu Seyahat Acentaları Temsilcisi Mete Vardar, TÜRSAB Heyeti, seyahat acentası temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

 

 

 Bağlıkaya: Türkiye’nin Dünya Turizminden Daha Çok Pay Alması İçin Çalışıyoruz

İstanbul Turizm Fuarı’nın açılışında konuşma gerçekleştiren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ve Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi tarafından açıklanan son verileri fuar katılımcılarıyla paylaşırken, turizmin küresel ekonomi için öneminin önümüzdeki 10 yıllık süreçte daha da artacağına işaret etti. Türkiye’nin dünya turizmindeki gelişimden daha çok pay alması için turizm sektör temsilcileri olarak durmaksızın çalıştıklarını dile getiren Firuz Bağlıkaya, yüklendikleri sorumluluğun bilincinde olduklarının altını çizdi.

 

 

 Türsab Başkanı’ndan Destek Çağrısı

Orta Vadeli Plan’da turizm sektörüne yapılan vurguya dikkat çeken TÜRSAB Başkanı, “Ülke ekonomisinin sadece bugünü değil, geleceği de büyük oranda turizmde elde edilecek başarılara bağlı. OVP’de ekonominin kurtarıcısı olacağı açıkça ifade edilen turizme verilen destek maalesef yok denecek kadar az. Yüzde 70 ithalata dayalı olan ihracat için sağlanan kolaylık ve teşviklerin neredeyse hiç ithalata ihtiyacı olmayan turizme de verilmesi halinde sektörümüz, kendisinden beklenen performansı, hatta fazlasını gösterecektir. Umuyorum ki turizm sektörünün ülke ekonomisinin bu zor dönemindeki gayreti karşılıksız kalmayacak ve hak ettiği desteği kısa zamanda alacaktır” dedi.

 

 

 "10 Milyon Yolcuya Ev Sahipliği Yapacak Havalimanı Artık Hayal Değil"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC'ye gelen ziyaretçi sayısının artması için turizm sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte yoğun çaba harcadıklarını belirtti. Ataoğlu, sözlerinin devamında "Ercan Havalimanı Kıbrıs'ın en büyük havalimanı. 10 milyon yolcuya ev sahipliği yapacak havalimanının artık hayal olmadığını, gerçekleştiğini söylemek istiyorum. Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus'un sefer sayılarının artırılmasına yönelik girişim sonrası THY'nin sefer sayılarının artırılması müjdesini vermesi bizi mutlu etmiştir. Turizme kayıtlı yatak sayıları dışında bir o kadar da fazla yatak sayısı olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

 Özlem Bozkurt Gevrek: “Her Üç Turistten Biri İstanbul’u Ziyaret Ediyor”

 

 

İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek ise sözlerine fuarın İstanbul ekonomisine sağladığı katkıya vurgu yaparak başladı. Gevrek, "İstanbul sahip olduğu engin tarih mirası, kültürel zenginlikleri, eşsiz jeopolitik konumu, gastronomiden deniz turizmine, karavandan yatçılığa çok geniş bir turizm yelpazesine hizmet ediyor. 2001 yılında 9 milyon olan ziyaretçi sayımız geçtiğimiz yıl 16 milyona ulaştı. Ülkemizi ziyaret eden her 3 turistten 1'i İstanbul'u ziyaret ediyor. İstanbul Turizm Fuarı da gelecek yıllarda sektörün önemli buluşma noktalarından biri haline gelerek 2028 yılı için belirlenen 90 milyon turist ve 100 milyar dolarlık gelir hedeflerine katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

 İbb Başkanı Ekrem İmamoğlu: İstanbul, Turizmdeki İvmelenmenin Ana Merkezi

Fuar açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise İstanbul’un tarihi ve kültürel açıdan çok özel bir destinasyon olduğunun altını çizerek “İstanbul dünyanın en özel markalarından biri. Ülkemizin de dünyadaki en önemli markası İstanbul. Farklı medeniyetlere başkentlik yapmış, dünyanın her yönüyle ihtiyaç duyduğu bir destinasyon” dedi.

 

 

Turizmin ekonomik bir aktivite olmanın ötesinde anlamlar taşıdığını hatırlatan İmamoğlu, turizmin küresel barışa ve dostluğa da katkı sunduğunu ifade etti. 

İstanbul’a yönelik turistik ilgide kaydedilen yükselişe de dikkat çeken Ekrem İmamoğlu, “İstanbul turizmin ülkede ivmelenmesinin ana merkezi oldu. İlerleyen yıllarda bunu daha da yukarıya taşıyacağız. Katma değeri en yüksek sektörlerin başında gelen turizmin ne derecede önemli olduğunu biliyor görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 İto Başkanı Şekib Avdagiç: Turizm Gelirlerinin %50’sini İstanbul Sağlıyor 

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin hizmet ihracatının 200 milyar dolarlık seviyeye yükseleceğini bunun 100 milyar dolarlık kısmının ise turizmden geleceğini söyledi. 

 

 

Turizm gelirlerinin önemli kısmının İstanbul’dan kaynaklandığını hatırlatan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Turizm gelirlerinin %50’den fazlasını İstanbul sağlıyor. İstanbul tarihin, kültürün, eğlencenin, gastronominin yani aradığınız her şeyin bulunduğu şehir. Biz İstanbul Ticaret Odası olarak tüm Türkiye’de ve İstanbul’da turizmin geliştirilmesi için hassasiyetle çalışıyoruz.”

 Ttyd Başkanı Oya Narin: Turizm Taşıyıcı Kolon

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği TTYD Başkanı Oya Narin de açılış konuşmasında turizmin ekonomik boyutuna vurgu yaptı. Oya Narin, “Turizm, milli ekonominin taşıyıcı kolonu. Milli gelirin %5’ini doğrudan %12’sini dolaylı olarak turizm sektörü oluşturuyor. Orta Vadeli Plan da bizlere önemli görevler yüklüyor” dedi. 

 Türob Başkanı Müberra Eresin’den Mıce Turizmi Vurgusu

 

 

Açılış konuşmacıları arasında yer alan Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin ise MICE turizminde toparlanma yaşanmasının büyük önem taşıdığının altını çizdi. Eresin, “MICE segmenti özellikle büyükşehirlerimiz için öncelikli ve vazgeçilmez bir turizm çeşidi. İnancımızı kaybetmeden MICE sektörünü eski başarılı günlerine dönmesi için tüm sektörle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Turizm profesyonellerini bir araya getiren İstanbul Turizm Fuarı, sektöre yönelik düzenlenen zirve, workshop ve seminerlerle 4-5 Ekim tarihleri arasında devam edecek. TÜRSAB da fuarda bulunan standında seyahat acentaları için B2B görüşmeler yapma ve yeni iş birlikleri kurma imkanı sağlıyor.

 




 

Kategoriler
    Güncel Yazılar