Son yıllarda sağlık turizmi, dünya genelinde büyük bir ivme kazanarak önemli bir büyüme trendi gösterirken Türkiye, bu alanda öncü bir rol oynamayı hedefliyor.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre sağlık turizmi sektöründe 2022 yılında hasta sayısı yaklaşık 1,5 milyon kişiye ulaşırken 2,2 milyar dolar gelir elde edildi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise 400 binin üzerinde danışan, sağlık hizmeti almak için Türkiye’ye geldi, yaklaşık 500 milyon dolar döviz bıraktı.
Dünya sağlık turizminden daha fazla pay alabilmek için yurt içinde ve dışında rekabetçi olmanın önemine dikkat çeken Estetik International Yönetim Kurulu Başkanı Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Cihantimur, özel sektörden gelen 2 deneyimli ve icracı bakanın kendileri için büyük bir şans olduğunu vurguladı. Bülent Cihantimur sözlerine şöyle devam etti: “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, dünyanın içinden geçtiği bu zor dönemde elde ettikleri başarılarla Hükümet’te 2. dönem görevlerine devam etmeleri, sağlık turizmi sektörünün küresel rekabet gücü açısından büyük bir fırsat” dedi.
“Sağlık turizminde dayanışmayı artırırsak bu pastadan en büyük dilimi Türkiye alır”
Günümüzde Türkiye’de sağlık turizm yetki belgesi almış 626 hastane, 164 tıp merkezi, 1.447 muayenehane ve 899 poliklinik ile toplamda 3 bine yakın kurum ve kuruluşun hizmet verdiğini dile getiren Op. Dr. Bülent Cihantimur, şunları belirtti: “Hastalara yaşatılan kötü deneyim ve başarısız operasyonel sonuçlar, Türkiye’nin uluslararası marka imajına zarar veriyor, bu işi büyük bir titizlikle yapmak isteyen işletmelere de engel oluyor. Bugün turist ne istiyor; Güven… Turist kendini güvende hissetmek, bir sorun yaşadığında karşısında ciddi bir muhatap istiyor. Dolayısıyla güçlerimizi birleştirsek ve uluslararası tanıtım konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da destek alsak, bu desteği alan sağlık kurum ve kuruluşlarını Sağlık Bakanlığı akredite etse, ülkemize gelmek isteyen sağlık turisti her iki bakanlığımızın da logosunu görse, içi rahat bir şekilde güvenerek gelir. Sağlık turizmini milli politika haline getirip gerek bakanlıklar gerekse kurumlar arasında dayanışmayı artırırsak bu pastadan en büyük dilimi Türkiye alır.”
Estetik International Yönetim Kurulu Başkanı Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Cihantimur
“Uluslararası Rekabette Güçlü Tanıtım Şart”
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Cihantimur, Türkiye’nin kurumsal politikaları sayesinde medikal turizm alanında kaliteli ve rekabetçi fiyat uygulamalarına sahip bir ülke konumunda yer aldığının altını çizerek; “Sağlık alt yapısı, yetişmiş personeli, modern hastanelerin, sektörde büyük tecrübeye sahip doktor kadrosu ve belki de tüm bu detayların dışında özellikle stratejik konumu ve Türk Hava Yolları’nın zengin uçuş destinasyonuyla Türkiye, Avrupa ve dünyanın en ulaşılabilir cazibe merkezi olarak kabul ediliyor. Sağlık Bakanlığı’nın son yayınladığı yönetmelikler, bu işi hakkıyla yerine getirmeyen sağlık kuruluşlarına yönelik bir kontrol ve düzenleme getirmeyi amaçlasa da, kurunun yanında yaş da yanıyor. Bizim gibi kurumsal sorumluluklarını yerine getirerek faaliyetlerini sürdüren kuruluşların tanıtım anlamında elini kolunu bağlıyor. Global sağlık turizmindeki payımızı artırabilmek ancak hedef pazarlardaki rekabette daha çok tanıtım yapmakla mümkün olabilir. Bu bağlamda, uluslararası tanıtım faaliyetleri konusunda da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğini alabilirsek 2022 yılında yaklaşık 2,2 milyar dolar olan gelirimizi kıs sürede 3 milyar dolara taşıyabiliriz
Küresel sağlık turizmi, 2023 yılı itibarıyla 100 milyar doları aşarak 21. yüzyılın yıldız sektörlerinden biri olarak kabul edilebilir. Bu alanda Brezilya, Hindistan, ABD, Tayland, Türkiye, Rusya en çok öne çıkan ülkeler olarak gösteriliyor.