İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şube Müdürlüğü tarafından açıklanan İstanbul Turizm İstatistikleri Raporu’na göre yılın ilk yarısında ülkemizi 19,6 milyon turist ziyaret ederken İstanbul’u 7,9 milyon kişi ziyaret etti. İstanbul’u ziyaret edenlerin %17,53’ü Arap ülkelerinden geldi.

İstanbul’u Ziyaret Eden Suudi Oranı, %1326,7 Arttı

Geçen seneye oranla bu yılın ilk 6 ayında İstanbul’u ziyaret eden turistlerin milletlerine bakıldığında Rusya Federasyonu liderliği elinde tutarken en büyük değişim, Suudi Arabistan’dan gelenlerde göze çarpıyor. Yılın ilk 6 ayında, geçen senenin ilk 6 ayına oranla %1326,7 artışla 237 bin 702 Suudi, İstanbul’u ziyaret etti. Yalnızca Haziran ayında Suudi Arabistan’dan Türkiye’yi ziyarete gelenlerin sayısı, geçen seneye oranla %671 artışla 84 bin 196 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de ilk 6 ayda turizm geliri yüzde 27 artışla 21,7 milyar dolar olurken kişi başı gecelik gelir 2023'ün ilk 6 ayında yüzde 11 artarak yaklaşık 1.000 dolar olarak gerçekleşti.

Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye yönelik artan turistik ziyaretleri değerlendiren Sheraton İstanbul Ataköy Hotel Genel Müdürü Mehmet Çulha, şunları dile getirdi: “Türkiye, sahip olduğu kültürel ve tarihi öğelerin yanı sıra doğası ve kıyı şeritleriyle her dönemde dünya turizminin göz bebeği konumunda yer alıyor. Her sene ülkemize gelen turist sayısı artıyor. Bu artışın en önemli kilometre taşlarından biri de hükümetimizin dış politikada izlediği strateji ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın tüm dünyada yaptığı iletişim çalışmaları… Bunun en önemli örneği ise özellikle Arap Yarımadası’ndan ülkemize gerçekleşen ziyaretlerdeki belirgin artış diyebiliriz. Son dönemde Avrupa, Kafkasya ve Arap Yarımadası ile izlenen olumlu politikalar çerçevesinde komşularımızın hemen her birinden turistin ülkemizi ziyarete geldiğini görüyoruz. Turizm açısından büyük bir potansiyele sahibiz, bu potansiyeli ekonomi çarklarının dönüşüne katkı sağlayacak şekilde kullanabilmek için hemen her alanda kamu ve özel sektör eş güdümüyle adımlar atılmalı.”

Turizme katkı yapması adına özellikle kongrelerin ve fuarların çok önemli olduğunu, ciddi oranda ziyaretçi çektiğini dile getiren Mehmet Çulha, sözlerini şöyle tamamladı: “Yalnızca kültürel ya da doğa veya deniz turizmi diye bakmamalı, kongre ve fuarlar da her yıl büyük oranda yabancı ziyaretçi anlamına geliyor. Bu noktada özellikle Bakırköy ve Beylikdüzü’ndeki fuar alanları, büyük bir öneme sahip. Hemen her yıl Bakırköy’deki fuar alanında yüzlerce fuar gerçekleşiyor. Sunduğumuz hizmet kalitesi ve konforun yanı sıra mesafe dolayısıyla Sheraton İstanbul Ataköy Hotel olarak bu fuarlara katılan ziyaretçilerin ilk tercihi oluyoruz. Böylelikle doluluk oranı açısından iyi bir performansa sahibiz.” Uçuşa kapatılan Atatürk Havalimanı, bölgesindeki otellere olumsuz etkilere neden olmuştur. Her tesis, havalimanının kapanışından önceki mevcut doluluğunun yaklaşık %20 oranını kaybetmiştir. Bu kaybın neticesinde otellerde istihdam bakımından da azalmaya etkisi oldu. Oluşan bu kayıpların geri kazanılması ve havalimanı bölgesinde uzun yıllardır oluşmuş olan ticaret hacmini geri kazanmak için lojistik açıdan hiçbir problemi olmayan Atatürk Havalimanı alanı içindeki tesisleri ve terminalleri büyük fuar merkezine dönüştürülmesi bölgemizdeki otellere doluluk bakımından olumlu katkılar sağlayacaktır.

 

Kategoriler
    Güncel Yazılar