Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 28-29 Mayıs'ta iç hat, 1-5 Haziran'da ise dış hat uçuşlarına başlamayı planladıklarını açıkladı.

Habertürk gazetesinden Nagehan Alçı'ya konuşan İlker Aycı, THY’nin, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı ve Havacılık Dairesi başta olmak üzere birçok bakanlık ve kurum ile koordinasyon içinde bir çalışma yaptığını ve şayet salgın beklendiği gibi kontrol altına alınırsa iç hatlarda 28-29 Mayıs, dış hatların belli destinasyonlarında ise 1-5 Haziran arası uçuşların başlayabileceğini söyledi.

Buna rağmen uçuşlarla ilgili henüz kesin tarih olmadığını belirten Aycı, ancak bahsedilen iç ve dış hatlardan 10-15'ine bilet satışının başladığını açıkladı.

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…

Uçuşların başlamasıyla beraber alınacak önlemlerle ilgili konuşan İlker Aycı, 'havalimanı girişlerinde test ve uluslararası sağlık pasaportu', 'havalimanlarına girişte Kovid-19 testi uygulaması', 'hastalığı geçirmiş olanlara bir belge verilmesi ve bu virüsü taşımadığına dair bir sağlık karnesi oluşturulması', gibi seçeneklerin gündemde olduğunu kaydetti.

İlk olarak açılacak dış hatlar

İlk etapta açılacak dış hat rotalarının İskandinav ülkeleri, Avusturya, Almanya, Güney Kore, Japonya olacağını söyleyen Aycı, ABD ile ilgili olarak ise, '‘Kaliforniya, Washington DC gibi noktalara uçabiliriz ancak New York en riskli yerlerden biri, New York uçuşunu açamayız, tabii esas kazançlı olan hat New York, orada da öyle bir problem var’ dedi.

''Orta koltuğun boş bırakılmasının maliyeti ile başa çıkılmaz''

Resmi otoritelerden izin çıkması halinde iç hat uçuşlarının 28-29 Mayıs'ta başlayabileceğini söyleyen İlker Aycı, sosyal mesafe için orta koltuğun boş bırakılması yaklaşımına ise, ''Orta koltuk boş da bırakılsa arada 1.5 metre olmuyor. Uçakta sosyal mesafe kuralına boş koltukla da uyulamaz. Üstelik orta koltuğun boş kalması demek uçağın ancak yüzde 66’sının satılabilmesi demek. Bunun maliyeti ile baş etmek mümkün değil. Zaten dünyada da buna sıcak bakan havayolu yok denecek kadar az. Böyle bir ek maliyeti yolculara yükleyemeyiz.'' diyerek sıcak bakmadıklarını ifade etti. Aycı, ''Tüm yolcular ve uçuş görevlileri için maske ve göz siperliği zorunlu olacak, görevliler için eldiven şartı da getirilecek.'' dedi.

''Bilet fiyatlarına da elbette artış olacak ama...''

İç hatlarda ve kısa mesafe dış hatlarda ikramların kaldırılacağını açıklayan THY Yönetim Kurulu Başkanı, 2019 yılındaki rakamlara ancak 3 yılda ulaşılabileceğini söyledi. Devletin THY'yi sübvanse edemeyeceğini ancak kredi verebileceğini belirten Aycı, ''Bu süreçte havayolları için ek temizlik ve ekipman masrafları da çıkacak. Bir de tamamen kayıp olan 2-2,5 ayı düşünün. İkram masraflarının azalması küçük bir kalem, totali etkilemez. Ancak biz fiyatları belli bir dengede tutmaya çalışacağız. Bilet fiyatlarında elbette artış olacak fakat bu maliyetlerin tümünü yolculara yükleyemeyiz, o zaman yolcu bulunmaz zaten.'' ifadelerini kullandı.

 

Kategoriler
    Güncel Yazılar