Türkiye kapıları açtığında İran'dan turist yağacak

Sabtour Genel Müdürü Refail Ekbarov İran'ın korona virüs salgınına hazırlıksız yakalandığını belirterek, salgının kontrolünün güçlükle sağlandığını ve bu nedenle can kaybının olması gerekenin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Günlük ölü sayısı 90'lara geriledi

Salgının İran'da Türkiye'den bir ay önce başladığını hatırlatan Refail Ekbarov, İran Hükümetinin durumun ciddiyetini anlayarak önemli tedbirler aldığını ve can kayıplarının günlük 90’lara kadar düştüğünü söyledi.

İş yerleri açıldı, halk günlük hayatına döndü

İran yönetiminin tedbirleri gevşetmeye başladığını anlatan Refail Ekbarov, iş yerlerinin açıldığını belirterek, "Kontrollü bir serbestlik başladı. İnsanlar artık işlerine gidiyorlar ve günlük yaşam neredeyse normale dönmek üzere" ifadelerini kullandı.

Türkiye kapıları açtığında İran'dan turist yağacak

Türkiye'nin sınırlarını açması durumunda İran'dan yoğun bir şekilde turist akışı olacağını belirten Refail Ekbarov, Türkiye'nin İranlılar için popülaritesini koruduğunu söyledi. Refail Akbarov, sebebini ise şöyle açıkladı: "İranlıların en rahat çıkış yapabildikleri iki ülke var. Birisi Azerbaycan diğeri de Türkiye. Malezya ve Tayland gibi serbest gidebildikleri ülkeler de var fakat onların dezavantajı uzak olmaları. İranlılar, diğer komşu ülkelere ise vize sıkıntıları ve pahalılıktan dolayı pek gidemiyorlar"

Hava sahası açıldığında en hızlı tepkiyi İran ve Rusya verecek

Refail Ekbarov’a göre kapıları açılması ve otobüslerin çalışmaya başlamasıyla beraber İran'dan Türkiye'ye yönelik turların anında başlayacak. Refail Ekbarov, Türkiye'nin hava sahasını da açtığında en hızlı tepki verecek pazarların İran ve Rusya olacağını belirtiyor.

İran'ın zenginleri Antalya'dan vazgeçemez

Son yıllarda Türkiye ve İran'da yaşanan krizlerden dolayı gelen İranlı turist sayısının istikrarsız seyrettiğini dile getiren Refail Ekbarov, İran'a uygulanan ambargonun kurallarının gün be gün sertleştiğini ancak ABD'yle gergin ilişkilere sahip Çin'in ve Rusya'nın İran'daki yatırımlarını artırdığını ve bu durumun ilke ekonomisinde olumlu yönde beklentileri artırdığını söyledi.

İran'daki gelir düzeyi yüksek insanların yurt dışı tatil isteğinin oldukça güçlü olduğuna dikkat çeken Refail Ekbarov, “Bu kesimin sayısal potansiyeli yıllık 200-250 bin civarında. Bunlar Türkiye’de aldıkları hizmeti Tayland ve Malezya da bulamayacakları için şartlar ne olursa olsun Türkiye’ye ve özellikle de Antalya’ya gelmeye devam edeceklerdir” diye konuştu.

Daha düşük sezonlarda gelebilirler

İranlıların ambargonun yanı sıra koronavirüs salgınıyla yaşadıkları ekonomik kayıpların olacağını belirten Refail Ekbarov, "Böyle bir durumda Türkiye'ye fiyatların pahalı olduğu yüksek sezonda değil de daha düşük sezonlarda gelmeye başlayacaklardır. Nevruz'un kutlandığı mart ayı ya da eylül, ekim gibi fiyatların daha uygun olduğu dönemlere yoğunlaşarak geleceklerini tahmin ediyorum" diye konuştu.
Ambargo yüzünden İran'dan orta gövdeli uçaklar Türkiye'ye gelemiyor

İran'dan Türkiye'ye yönelik turların 3-4 senedir 12 ay boyunca devam ettiğini belirten Refail Ekbarov, tarifeli uçakların yanı sıra charter uçuşların olduğunu, Türk firmaların yanı sıra Isparta ve Denizli'ye uçan İran uçaklarının olduğunu anlattı. Refail Akbarov’un verdiği bilgiye göre İran'dan gelen turist sayısının daha fazla yükselmemesinin en önemli sebeplerinden biri de ambargodan dolayı orta gövdeli uçakların Türkiye'ye uçamaması. Ambargonun şartlarına göre Türkiye'nin İran uçaklarına yakıt satması yasak. Bundan dolayı orta gövdeli uçaklar Denizli ve Isparta'ya full depo yakıtla 'Gel git' yapamıyor. Bundan dolayı Türkiye'ye sadece 250 ve üstü koltuğu olan iri gövdeli uçaklar uçabiliyor. Refail Akbarov, orta gövdeli uçaklara izin verilmesi durumunda İranlı turist sayısının çok daha fazlalara çıkabileceğine dikkat çekiyor.

Normalleşme olduğunda Hintlilerin de ilk tercihlerinden biri Türkiye olacak

Hindistan pazarından da Türkiye'ye turist getirdiklerini belirten Refail Ekbarov, son yıllarda Hintlilerin Türkiye'ye ilgisinde ciddi artış olduğunu, Antalya ve Bodrum'daki Hint düğünlerinin de yoğunlaştığını dile getirdi. Hintlilerin düğün için Antalya'yı tercih etmelerinde otellerin hizmet kalitesinin yüksek olmasının yanı sıra fiyatların uygun olmasının da etkili olduğunu belirten Refail Akbarov, "Düğünler için özel charter uçuşlarda sağlanmaya başlandı. Sadece düğüne özel Türk uçaklar davetlileri Hindistan'dan getirip geri götürüyor. Tayland, Vietnam, Malezya gibi ülkelerde Hint düğünleri doyuma ulaşmış. Hintli zenginler alternatif destinasyonlar içinde en uygun olarak Antalya'yı görüyor. Antalya'dan sonra Bodrum'u tercih ediyorlar. Az bir kısmı da İstanbul'da düğün yapıyor. Ayrıca Mayıs'ta da büyük Hintli şirketlerin grupları Türkiye turlarına geliyor. Hintli şirketler çalışanlarına ödül olarak Türkiye tatili sunuyor." diye konuştu.

Hindistan pazarında vize sıkıntısı yaşandığını ifade eden Refail Ekbarov, "Türkiye vatandaşı olarak Schengen vizesini nasıl zor alıyorsak Hintlilerde Türkiye'den vizeyi çok zor alıyorlar. Bir de vize fiyatları çok yüksek. 140-150 dolar civarında. Eğer vize şartları kolaylaştırılsa uzun vadede Hindistan pazarında önemli artışlar yakalarız" ifadelerini kullandı.

Hindistan'da son iki senedir Türkiye hayranlığı oluştuğunu, acentaların hepsinin Türkiye turlarını satmaya başladığını belirten Refail Ekbarov, Hint turizmcilere yönelik Türkiye tanıtım turlarının da pazarlama da önemli bir avantaj sağladığını ifade etti. Koronavirüs salgını sonrasında Hintlilerin İtalya ve İspanya'dan önce tercihlerinin Türkiye olacağını söyleyen Refail Akbarov, "Hindistanlıların Türkiye'de tercihleri İstanbul, Kapadokya ve Antalya. Gelen Hintli yolcunun yüzde 70-80'i bu üç şehri ziyaret ediyor" dedi.

Bu yıl nadasa yattık, Ağustos'u bekliyoruz

2019'da İran, BDT ve Hindistan gibi ülkelerden 30 binin üzerinde turisti Türkiye'ye getirdiklerini belirten Refail Ekbarov, "Bu sene hem İran pazarında hem de Hindistan'da ciddi bir artış bekliyorduk. Geçen yıl Nevruz döneminde İran'da yaşanan devalüasyon sebebiyle pazar yüzde 40 küçülmüştü. Bundan dolayı bu yıl Nevruz'da ciddi turist bekliyorduk. Ama koronavirüs salgını tüm planlarımızı bozdu. Bu yıl nadasa yattık. Ağustosu bekliyoruz. Ağustos'ta turistik hareketler başlarsa bu yıl ki hedefimizin yüzde 20-30'unu gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

 

Kategoriler
    Güncel Yazılar