Çağrı metninde Avrupa Birliği’nde bu ürünlerin yasaklandığı hatırlatıldı; plastik pipek, tabak, çatal, kaşık, kulak çubu, şişe gibi alternatifi olan bu ürünlerin yasaklanması istendi: “Acilen harekete geçmezsek denizlerimiz plastik çöplüğüne dönecek.”
4 metrekareye 1 plastik atık
Çağrı metninde şu ifadeler yer aldı:
“Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik saptandı. Akdeniz Havzası’nda 4 metrekareye 1 plastik atık düşüyor. Sorunun en büyük kısmını da 2 dakika kullanıp attığımız tek kullanımlık plastikler oluşturuyor.
Avrupa Birliği, plastik pipet, kulak çubuğu, tabak, çatal, bıçak, kaşık, içecek karıştırıcıları ile köpük gıda kapları ve içecek bardaklarının yasaklanması konusunda anlaşmaya vardı.Alternatifi olan bu ürünler Türkiye’de de yasaklanmalı. Üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız. Plastiksiz bir gelecek mümkün!
Plastik kirliliğiyle mücadelede kararlı olmak ve birlikte hareket edebilmek çok önemli. Bunun için, bireylere, şirketlere ve devletlere ayrı ayrı görevler düşüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan talebimiz, en gereksizlerden başlayarak tek kullanımlık plastikleri yasaklaması.”