Tourism Today’in Instagram (@tourismtoday_official) üzerinden gerçekleştirdiği Tourism Today Talks Live’in konuğu Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince oldu.
Fettah Tamince’nin açıklamalarından bazıları şöyle;
İçinde bulunduğumuz krizi üçe ayırmak lazım. Birinci evre ön dalga: Büyük bir panik vardı ve herkes her ülke kendisine göre önlemler aldı. Bazıları geç önlem aldı bazıları erken. Bu dönem en stresli dönemde. Bu dönem biraz kontrol altına alındı. Artık ikinci evreye geçtik. Üçüncü evre ise normal hayata nasıl döneceğimiz üzerine düşüneceğiz. Yıllarca geçmeyecek bir boyut da ekonomik boyut olacak.
Bence Haziran başı gibi hava koridorlarını nasıl açarızı konuşmaya başlayacağız. Haziran sonu, Temmuz başında da ülkeler arası hava trafiği açılacaktır ama bu trafik tabi ki eskisi gibi olmayacaktır.
Bu pandeminin tam olarak biteceği söylenmiyor. Bu virüs ile yaşamayı öğreneceğiz gibi görünüyor. Önümüzdeki 6 ay belki de maske ile dolaşmaya devam edeceğiz. Bu virüsü bitirelim ve hayata öyle dönelim demek çok zor.
Otellerimizde hijyen konusu tartışılıyor. Bizim 5 yıldızlı otellerimizin hijyen standartı zaten yüksekti. Bunları tartışırsak sorular içinde boğuluruz. Daha farklı konuları tartışmalıyız.
Rixos Hotels olarak bizim çok ciddi bir istihdam sorumluluğumuz var. Kadrolular devam ediyor. Fedakarlıklar gösteriyoruz. İstihdamı korumalıyız ama ABD’nin bile kaynakları sınırsız değil. Realist olmalıyız. İnşallah her şeyi üç ay içinde aşarız.
İzolasyon döneminde öğreneceğimiz çok şey var. Çalışanlarımızın ortak sorunu lisanları. Bu dönemde lisan bilmeyen lisan öğrenmeli, 2 dil bilen ise 3. dili öğrenmeye çaba harcamalı. Yani çalışanlarımız kendilerini yetiştirmeli. Nasıl daha iyi olabiliriz düşünmeliyiz. Çalışanlar gibi biz işverenler de çalışmaya devam etmeli. Konseptler geliştirmeliyiz, trendleri takip ederek yenilikler üzerinde çalışmalıyız. Kendimizi geliştirmeliyiz. Otellerimizi büyük atölyelere çevirmeliyiz. Netflix’e para kazandırmaktan çıkıp 3 ay boyunca kendimize yatırım yapmalıyız.
2020, 2021 ve 2022 yılları 2019 yılı gibi olmayacak. Önümüzdeki aylar ekonomik hüsranlar olacak. Bu sorunla müşteri de alamayız.
ABD ve AB gibi büyük ekonomilerle iş ortaklıkları yapmamız gerekiyor. Özellikle Avrupa’da ölümlerin en fazla olduğu yerler huzur evleri oldu. Bu insanlar huzur evlerine yatırım yapacaklar. Bu huzurevlerinde çalışacak insan arayacaklar. Bu noktada çalışanlarımız kendilerini geliştirmeli. İşverenlerimiz de bu ülkelerde fırsat aramalı.
Türkiye’ye üç yerden para girişi var. Turizm, yan sanayi ve müteahhitlik hizmetleri. Turizm ve müteahhitlik üzerine ciddi şekilde eğilmeliyiz. Enseyi karartmamalıyız. Ümitsizlik koronadan daha tehlikeli. Korona öldürür ama ümitsizlik süründürür.
Hiçbir ülke kendisini dünyadan soyutlayamaz. Hava köprüleri geç de olsa sınırlı da olsa açılacak. Tabi artık bazı sektörler daha daha yavaş gelişecek ve iş seyahatleri azalacak. Evden iş yapmak geleneksel hale gelecek. Bütün bunlar havacılığı etkileyecek ve sektör zarar görecek.
Deniz, kum ve güneş daha fazla değerlenecek. Bu bir stres ortamı. Deniz, kum ve güneş artık su gibi temel bir ihtiyaç haline geldi. Bizde petrol yok onlarda güneş.
Tanıtım konusunda bir sıkıntı yok. Tabi tanıtımlar yapmalıyız ama zaten özellikle Antalya her sene milyonlarca turist ağırlıyor. Bizim Niş ürünler üretmemiz lazım. Bu ürünleri yaratabilirsek tanıtmak zor değil. Ürününüzün bir hikayesi olmalı. Bakın The Land of Legends’ta eğlenceye odaklandık. Başka birisi spora odaklandı. Bunlar başarılı girişimlerdi. Ben isterim ki bir otelimiz bahçesi ve ekip biçtiği ile öne çıksın. Otellerimizde mermerin kalitesinden öte artık konulara eğilmeliyiz.
Antalya-Belek’teki tesisler resort otelcilik anlamında dünyada bulunan tesisler değil. Ama tesislerimizde biraz da ruh tarafını geliştirmeliyiz.
Sağlık turizmi çok önemli. Bizim iyi hastanelerimiz ve iyi markalarımız var. Alt yapımız gelişmiş. Sağlık anlamında ülkemizin durumu ile gurur duymalıyız. Sağlık, bizi dünyada farklı bir noktaya koyuyor. ABD ve Avrupa’da en büyük ölümler huzurevlerinde gerçekleşti. Biz 3-4 bin kişilik huzur evleri yapabiliriz ve onları ağırlayabiliriz.
Türkiye inşallah bu işi şu ana kadar geldiği gibi yönetmeye devam eder. Bu durum dünyada pozitif görünüm sağlar. İtalya’dan arkadaşlarımla konuşuyorum, feryat ediyorlar. İspanya bitmiş, Fransızlar “Biz uyumuşuz” diyorlar. Bu ülkeler şu an kendilerini sorguluyorlar.
Dubai, Hırvatistan, Kazakistan ilk açılan ülkeler olur. En şanslı ülkelerden biri de biziz. Bu süreci başarılı bir şekilde yönetmeye devam edersek seçici olan taraf biz oluruz. Hangi ülkeye açalım diye seçen taraf oluruz.
Bu süreçte birbirimizi desteklememiz lazım. Büyük bir kaza oldu ve yeniden ayağa kalkacağız. Bu krizi fırsata çevirmeliyiz. Venüs’e yatırım yapacak halimiz yok. Farklı düşünmeliyiz.
Fett
TUI ce FTI’ın en büyük şansı Alman olmaları ve Alman hükümeti tarafından destek almalarıdır. Her iki tur operatörü de hayatlarına devam eder. Anex, Coral ve Pegas gibi tur operatörlerimizin desteklenmesi lazım. Bence tur operatörleri ülkemizin stratejik sektörü olmalı. Türkiye turizmini bugünlere oteller değil tur operatörleri getirdi. Devlet onlara maksimum destek vermeli. Bu tur operatörleri ile yaşadığımız ilk kriz değil. Ben her zaman onlara destek oldum. Onlar bizim için çok değerli. Ancak bana kızacaklar ama tur operatörlerimiz de her dala atlamamalı.
İç turizm Ramazan Bayramı ile rahatlar. Yurt dışına çıkan 5 milyon insanımız da Türkiye içinde kalacak. İç pazarda dar gelirlilere de imkanlar tanınmalı. Bir kereliğine mahsus bir çalışma yapılabilir.
Sağlık çalışanlarımıza Bakanlığımız öncülüğünde pozitif ayrım yapılabilir. Sadece sağlık çalışanları değil, bu süreçte yıprananlara bu pozitif ayrımcılık uygulanabilir.